Totes les assosiacions de pares d'Esparreguera s'han posat a treballar plegades amb la idea de promoure iniciatives fora de l'horari escolar en l'àmbit educatiu i del lleure. Al mateix temps que neix aquesta plataforma que fa seure a la mateixa taula els pares de la pública i els de la privada o privada concertada, aquesta darrers dies també s'ha creat una segona entitat, una coordinadora de les associacions de pares de centre públics que té com a principal finalitat defensa l'escolarització pública i treballar perquè es mantingui o es millori el nivell actual. La coordinadora es va presentar formalment en el darrer Consell Escolar Municipal, celebrat el 25 de febrer.

La Xarxa d'AMPA d'Esparreguera, que agrupa les associacions de tots els centres educatius de la vila, tant públics com concertats, per tal de compartir i organitzar activitats conjuntes relacionades amb l'educació. La primera que han posat en marxa és la FestaVal, la festa dels valors, que se celebrarà el dissabte 16 de març durant tot el dia a l'aparcament del Teatre de la Passió.

Aquesta jornada solidària és organitzada juntament amb els Bombers Vertical Montserrat i pretén recaptar fons per als projectes de recerca en malalties infantils i d'atenció a la infància en risc d'exclusió de l'Obra Social Sant Joan de Déu. Hi haurà tallers (terrissa, pintada de cares, màscares...), exposició de vehicles de seguretat i emergències, activitats de sensibilització, actuacions dels castellers d'Esparreguera, la Petra, els Bombers Pallassos i una jornada de donació de sang organitzada pel Banc de Sang, la Creu Roja i els Bombers de la Generalitat en el marc de la campanya «Els bombers t'acompanyen a donar sang». Per accedir a les activitats caldrà adquirir un passaport solidari, que representarà un donatiu de 5 euros per infant.

El tancament d'algunes línies de P3 ha estat un dels motius que ha originat la creació de la Coordinadora d'AMPA d'Educació Pública d'Esparreguera. I la preocupació, segons els seus impulsors, també està relacionada amb la massificació a l'ESO i la manca d'oferta d'educació postobligatòria que hi ha a la vila. Formen part d'aquesta plataforma les AMPA de les dues escoles bressol municipals -Coloraines i Cucuruga-, dels cinc centres públics d'educació infantil i primària -Mare de Déu de la Muntanya, Montserrat, Pau Vila, Roques Blaves i Taquígraf Garriga- i els dos instituts d'educació secundària -El Cairat i El Castell.

Miguel Martínez, membre de la Coordinadora d'AMPA d'Educació Pública d'Esparreguera, ha explicat en declaracions a Ràdio Esparreguera publicades al portal municipal, que l'objectiu és revertir la situació de la comunitat educativa: «Sabem que en l'àmbit de poble les reivindicacions són consensuades, però hem d'anar a picar a Serveis Territorials, al Departament d'Ensenyament i on sigui, perquè com a comunitat i com a poble estem treballant molt, però falten els recursos».

Quan queden quatre dies perquè comencin les prematriculacions, la primera acció que s'ha plantejat de tirar endavant justament anirà encarada a buscar que hi hagi el màxim d'inscripcions a l'escola pública.