L'Associació Per la Conca porta el debat sobre la necessitat de crear un gran polígon de 300 ha a Can Morera, a prop de la ciutat d'Igualada. Aquesta infraestructura que defensa Marc Castells, alcalde d'Igualada, i el sector empresarial es planteja per acollir grans indústries.Unes 80 persones es van reunir dimecres al Teatre del Centre Unió Agrícola d'Òdena per escoltar Josep Baulida, membre de l'entitat, i els representants d'Unió de Pagesos (UdP) Jaume Jorba i Josep Mª Mensa, que van desgranar l'origen de la inversió pública que vol urbanitzar més de 300 ha a Can Morera, els motius pels quals la plataforma considera que s'estan repetint els mateixos passos especulatius que fa deu anys, però en format macropolígon, el greuge que suposarà per a l'activitat agroalimentària del sector al territori i han reflexionat sobre si és més important per als habitants de la zona fer realitat el projecte de grans parcel·les o bé, tractar d'omplir el 40% de zones buides en els polígons industrials, segons va detallar Mensa.

L'acte s'emmarcava en el cicle de presentacions que Per la Conca fa del Compromís per la Conca, manifest que demana més participació ciutadana per a la presa de decisions, pensar en una indústria de futur, urbanitzar de forma sostenible i que canalitzi la dinamització del sector rural, el qual aplega particulars i associacions -més d'una trentena-. La plataforma Per la Conca apareix com a resposta de la reactivació del Pla d'Ordenació Urbanístic de la Conca d'Òdena (PDUCO) -que es remunta als primers moviments de l'Incasol del 2006, segons Baulida-, el qual manté l'actuació original de requalificar 37km2 d'àrea forestal en zona urbanitzable per a un possible macropolígon industrial i que actualment no està subjecte a una aprovació municipal de cap Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal.

Per a Jorba, membre UdP «una explotació ha de ser viable i no ho es si es projecta sobre el territori un tipus d'indústria que es incompatible amb l'explotació agroalimentària». La xerrada informativa, encarada a defensar la participació ciutadana davant del que consideren una actuació que no té en compte la realitat ha estat defensada també per durant la participació de Mensa, també d'UpD, el qual ha dit que «el 40% dels polígons industrials de la Conca estan buits. Aquest és un dels arguments pels quals no entenem aquesta proposta per part de la Generalitat. Als Plans d'Arau hi ha 65 ha disponibles i no els hi serveixen. Afectarà a una setantena de cases o petits nuclis com les casetes dels Mussons. Per a nosaltres, que treballin per omplir els polígons que hi ha ara».

Per la Conca entén que el cicle de la creació dels llocs de feina a partir de polígons industrials, els quals inoculen dinamisme i creixement al sector del totxo i a la vegada estan estimulats per empreses públiques dedicades a comprar sòl per canalitzar aquest tipus d'activitat és ara mateix un model que cal replantejar : «del 100% de polígon urbanitzat a Catalunya, el 70% està buit. Estem repetint el que va passar fa 20 anys però en gros, en grans superfícies», segon ha explicat Baulida.

Per Alfons Recio, geògraf i membre del col·lectiu Per la Conca la tendència del sector logístic en actual creixement busca sol més barat fora de la regió metropolitana on establir-se i segons ha comentat a Regió7 «no és una bona aposta invertir en un sector, com el de la logística, el futur del qual és la automatització. On hi haurà feina és on es fan els robots, i cada cop menys en les ciutats que acullin el sector logístic».

L'acte ha acabat amb la lectura del manifest Compromís per la Conca per part d'Imma Rivera, un audiovisual que a vista de dron resseguia el territori de Can Morera i s'ha convidat a tothom a participar en la mobilització ciutadana que s'organitza pel proper 4 de maig, la qual s'ha assenyalat que serà a la tarda però manca de concretar encara lloc i hora.