La Taula Local d'Infància i Adolescència de la comarca de l'Anoia va impulsar fa uns anys la comissió per elaborar el Protocol d'Atenció a la Infància i Adolescència en Situació de Risc o Maltractament. Aquesta comissió va publicar el protocol l'any 2013 i aquest 2019 se n'ha fet una actualització. Posteriorment, es va impulsar la creació d'un equip comarcal per elaborar el Protocol d'abordatge de la violència masclista a la Comarca de l'Anoia.

Arran la publicació d'aquest últim protocol d'abordatge de la violència masclista i, fruit del treball d'aquesta comissió, es va veure la necessitat de continuar treballant en l'atenció a les víctimes d'aquesta violència, però donant una mirada especial als fills i filles de les dones que la pateixen.

Amb aquest objectiu, es va dur a terme la revisió de les intervencions que fan els diferents serveis de la xarxa i avaluar quina atenció reben els infants i adolescents que viuen i pateixen directament o indirectament aquesta violència. A partir de aquí, es va crear la Subcomissió per l'Abordatge de l'impacte de la violència masclista en els fills i filles de les dones que la pateixen, amb la finalitat de revisar i ordenar la intervenció amb aquest infants i adolescents. I s'ha dut a terme un treball de reflexió conjunta, basat principalment en l'encaix dels dos protocols que ja existien a la comarca: el d'atenció a la infància i adolescència en situació de risc o maltractament i el d'abordatge de la violència masclista.

El nou document resultant («Intervenció amb infants i adolescents que viuen situacions de violència masclista al nucli familiar») recull el treball realitzat fins ara en aquest àmbit i les reflexions, circuits i recomanacions que se'n deriven. Té la voluntat de ser un recurs de fàcil adopció i consulta senzilla per part dels professionals que, en el seu dia a dia, treballen en aquest àmbit.

L'acte de presentació del document també incloure la ponència «Violència masclista en la parella i la infància: nens i nenes víctimes de la violència», amb Raül Lizana Zamudio, doctor en Psicopatologia Infantojuvenil per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), psicòleg infantil, supervisor i formador especialitzat en violència masclista en la parella.