El Govern de la Generalitat ha decidit prendre una decisió dràstica per intentar contenir el brot de coronavirus d'Igualadaels habitats de la ciutat, així com els d'Òdena, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui, no podran sortir del seu municipi a partir d'aquesta mitjanit i fins a nova ordre.

L'aïllament de les quatre localitats anoienques -que afecta unes 70.000 persones- l'ha justificat la consellera de Salut, la igualadina Alba Vergés, en una roda de premsa des de Barcelona en la qual s'ha posat èmfasi en el creixement del número de persones infectades en només 24 hores. De les 20 que hi havia afectades pel coronavirus ahir, avui, divendres, s'ha passat a les 58. El creixement, titllat de "fort" per la Generalitat, "continuarà, però no està descontrolat". A tot Catalunya, la xifra de malalts és de 261.

"És una mesura necessària, si no no es prendria" ha dit Vergés, abans d'emocionar-se i dir bona nit des de la distància als seus pares, el seu company i els seus dos fills, Nil i Nel, que es troben dins la zona de confinament.

L'operatiu de confinament ha estat anomenat 'Oris' per part dels Mossos i hi participen 106 agents, que controlen 29 punts d'entrada i sortida a tota la zona. Segons el conseller d'Interior, Miquel Buch, també present a la roda de premsa, ningú podrà sortir d'Igualada, Òdena, Santa Margarida i Vilanova, excepte per emergències i s'ha deixat un marge entre les 21 h i les 00 h abans d'establir el bloqueig total (en aquest període es demana identificació i el lloc de destí). També ha afegit que aquells veïns i veïnes que es troben fora podran entrar-hi si ho desitgen, però no tornar-ne a sortir. El conseller ha aconsellat a tothom quedar-se dins de casa.

Tres morts

Al migdia, en una altra roda de premsa, el Departament de Salut ha confirmat una dada avançada a mitges ahir, que el brot de l'Anoia ha causat ja la mort de tres persones. Una de les defuncions es va fer pública ahir i els altres dos estaven pendents de confirmació. Es tracta de tres persones grans, de 71, 83 i 86 anys, i que patien patologies prèvies importants segons Salut. La pacient zero del brot, centrat a l'Hospital d'Igualada, és una professional sanitària.

En aquesta mateixa roda de premsa, Marc Castells, alcalde d'Igualada, ha anunciat que a la capital de l'Anoia se suspenen tots els mercats ambulants (es mantenen oberts els mercats públics), també se suspèn el servei de bus urbà a la Conca d'Òdena a partir d'aquest divendres (afecta busos que connecten Igualada, Vilanova i Montbui), i es cancel·la la Mostra de Teatre Infantil i Juvenil.

Castells ha aprofitat l'oportunitat per fer una crida al Departament de Salut perquè enviïn més professionals sanitaris a l'Hospital d'Igualada per reforçar l'atenció als pacients i també ha llançat un missatge de tranquil·litat a la població assegurant que "la Generalitat ens ha garantit que no hi haurà falta d'aliments" als comerços.