200 euros. Aquest serà la quantitat de la multa que aplicarà l'Ajuntament d'Igualada als vehicles no autoritzats que entrin als carrers que han estat dotats de videovigilància, a partir del dia 24 de gener. El nou sistema, les fotomultes, substitueix el dels pilons que regulaven l'accés als carrers i que han estat retirats aquesta tardor passada.

Abans d'aplicar la fotomulta, durant les primeres setmanes de l'any, s'enviaran avisos per correu als infractors que circulin per les sis zones assenyalades: el carrer de l'Aurora en el tram de Cal Font; el carrer de l'Argent, la plaça de l'Ajuntament i les seves sortides; el carrer del Clos, del Carme i del Retir; el carrer Sant Magí; el carrer Sant Simplici; i, al nord de la ciutat, l'avinguda Andorra. L'excepció en aquests vials seran els vehicles dels veïns, les matrícules dels quals les discriminarà el software que acompanya les càmeres.

La quantitat de la penalització, 200 euros, "l'ha definit el cap de la Policia Local, juntament amb la responsable dels serveis jurídics", segons el regidor de Via Pública de l'Ajuntament d'Igualada, Xavier Figueres (PSC). L'edil afegeix que "la llei és la que és" i assegura que "serem contundents".

Pel que fa als vehicles comercials que entrin a la zona de videovigilància, Figueres adverteix que "hi ha un horari específic de càrrega i descàrrega, s'hauran de cenyir a aquest marge horari". L'Ajuntament es mostrarà molt bel·ligerant en casos com el carrer Sant Magí, "on no es pot tolerar que a certes hores del dia hi passin vehicles. Són zones atractives comercialment, precisament perquè hi poden passar vianants". Per això, Figueres opina que "s'ha estat generós amb els comerços".

En els casos dels propietaris o llogaters dels immobles que entren en aquestes sis zones d'influència i que encara no han contactat amb el consistori, l'equip de govern assegura que "encara són a temps de formalitzar el seu registre" i han de mostrar-se atents per quan rebin els avisos.

De tota manera, el regidor de Via Pública remarca que "totes les zones on instal·lem les càmeres ja eren espais de vianants fins ara, només canvia el sistema de control i accés". El piló, com a mètode de control, és "vulnerable i una part de la ciutadania ho aprofitava". De moment, els pilons sobreviuran en el tram final del carrer de l'Aurora, on els veïns encara hauran d'accedir amb el comandament que garanteix la baixada de l'element d'accés.