Com valora el seu pas per l'Ajuntament d'Esparreguera?

La veritat és que en faig un balanç positiu com a alcaldessa, ja que des del 2007 hem tingut problemes econòmics i el 2008 vam haver de fer un pla de sanejament que, sumat a la caiguda d'ingressos, ha estat catastròfic. Tot i això, hem aconseguit que l'Ajuntament d'Esparreguera no acomiadés ningú i sempre ha fet front a tots els pagaments. Tampoc no hem tret serveis per a les persones.

Què ha estat negatiu en aquests anys de mandat?

En general, els quatre anys han estat bons però gens fàcils, perquè alguns partits han volgut erosionar el govern i la meva persona tota l'estona. Això acaba afectant fins al punt de passar moments molt complicats fora de l'Ajuntament. Alguns s'han posat molt en la meva vida privada només per desprestigiar-me constantment.

Molts cops als plens s'han viscut moments de tensió...

Sí. Jo no he tret cap benefici personal del consistori, com poden pensar algunes persones. Alguns plens han estat molt agres. Crec que Esparreguera haurà d'esperar molts anys per tornar a tenir una alcaldessa a l'Ajuntament, perquè a vegades se m'ha criticar únicament perquè era una dona. Ha estat un fracàs des del punt de vista de gènere. Això és un dèficit que té avui la nostra ciutadania. He assumit el lideratge sense estereotips i això s'ha percebut com a no lideratge, sembla que l'alcalde només pugui ser una persona amb la veu greu. La crítica ha anat calant en la gent i s'ha atacat la meva vida privada constantment.

Com veu el consistori amb nou partits representats?

Des del punt de vista polític, el fet de tenir nou partits amb representació al consistori és penós perquè això serà ingovernable, ja que no es disposa d'un partit fort que formi un bon govern sòlid.

Pot ser un problema?

Home, CiU és qui ha obtingut més vots, però el seu govern pot ser feble, hauran de pactar amb altres partits i només disposen de quatre regidors, un més que la segona força. La diferència és que nosaltres hauríem fet un govern més ampli per voluntat com hem fet perquè tenia fortalesa, i no per necessitat, que només aportarà debilitat.

El PSC ha passat de vuit a només dos regidors. A què es deu aquesta forta davallada?

La davallada del PSC és la d'una marca, estava cantat, ja que a les eleccions autonòmiques ja vam retrocedir com mai. Es deu al desgast de governar en època de crisi, ja que és un vot de càstig als governants. Molts municipis han perdut majories absolutes perquè els ciutadans no han vist les seves expectatives complertes. El fet de governar durant aquesta crisi econòmica ha estat un gran problema.

A Esparreguera el PSC ha passat de ser la primera força a ser la cinquena.

Bàsicament, el que ha passat és que a Esparreguera l'oposició ha estat destructiva i el PSC ha tingut un fort desgast. El nostre partit ha patit una forta davallada, i també la meva persona s'ha vist erosionada per culpa de la crítica constant.

Quina oposició té previst fer ara el PSC?

Farem una oposició constructiva. Depenent com, el govern haurà d'anar a remolc del que digui l'oposició. Farem propostes i veurem què podem fer per ajudar a tirar endavant el poble. S'ha de veure les intencions i l'organització del nou govern municipal.

Què n'espera, del nou govern?

Des de fora és molt senzill criticar i fer propostes demagògiques. A veure com ho tiren endavant, ja que ser alcalde és una feina que vol molta dedicació i no és gens fàcil.

Ha estat profitós el pacte amb l'Entesa?

Crec que sí. El PSC va fer el pacte amb l'Entesa i va ser estable, sense dimissions. No hi ha hagut tensions en posar els punts en comú. Ha estat positiu des del punt de vista de la governança.

Què ha estat el millor d'aquests anys al capdavant del govern municipal?

El millor per a mi ha estat superar totes les dificultats que ha passat l'Ajuntament d'Esparreguera, i al final hem aconseguit tancar el 2010 amb superàvit després d'agafar-lo el 2007 amb dèficit. He treballat sempre pensant en la gent. Estic contenta d'haver fet un govern estable i haver invertit les finances municipals. S'han fet moltes coses importants, com la renovació d'espais públics, s'ha pagat la nova biblioteca municipal, que s'inaugurarà aviat i que ha costat 4 milions d'euros, i recentment hem aconseguit finançament per al mobiliari. Hem fet actuacions a les zones esportives, les llars d'infants, i també hem deixat projectes perquè els executi el nou equip de govern.

I el pitjor?

Sense cap mena de dubte, el pitjor ha estat la intromissió en la meva vida privada.

Ara què farà?

De moment, tornaré a la meva feina habitual. He agafat l'acta de regidora del PSC. Pedro Pedreño serà el segon regidor del partit al consistori aquesta legislatura.

Es tornarà a presentar?

No ho sé. De cap de llista no crec que em torni a presentar.