Segueix-nos a les xarxes socials:

FGC farà un museu del tren al costat de l'estació de Martorell Central

Sobre tres vies de més de 100 metres s'hi posaran màquines i vagons que són història de l'empresa

FGC farà un museu del tren al costat de l'estació de Martorell Central

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha adjudicat les obres de construcció d'una nau a l'entorn de l'estació de Martorell Central per conservar i exposar una part del patrimoni històric de la companyia. Es coneixerà com «L'espai de la via mètrica» i serà una exposició de vehicles històrics de la línia Llobregat-Anoia, més d'una vintena de peces preservades per Ferrocarrils que inclou locomotores, cotxes i vagons, segons han explicat fonts de la mateixa empresa. L'exposició de material hauria de ser visitable a partir del 2022.

L'edifici es construirà a l'espai on hi havia hagut els antics tallers de locomotores, al costat de la platja de vies i de l'aparcament de l'estació. Amb una superfície de 2.200 m2, la nau tindrà 106 m de llargada, 21 m d'ample i 8,65 m d'alçada. A l'interior hi haurà tres vies de 105 m de longitud. Sobre aquestes vies se situaran els diferents vehicles ferroviaris catalogats com a patrimoni històric.

A més, l'edifici comptarà amb un espai per a petites peces històriques, una sala d'actes, un magatzem i serà visitable a partir de l'any que ve. Per facilitar l'accés de les persones que vulguin visitar l'espai, l'entorn de la nau també s'urbanitzarà i s'integrarà amb la resta d'espais del voltant: s'adequarà una àmplia vorera d'accés a l'edifici amb plantació d'arbrat, enllumenat exterior i creació d'una zona verda de prop de 2.900 m2.

Preservació del passat

La nova nau que es construirà a Martorell Central se suma als altres espais expositius que Ferrocarrils ha habilitat recentment per preservar els seus vehicles històrics. Així, ha ampliat i condicionat l'espai de «La Cotxera de Rubí», situat davant de l'antiga estació de Rubí de la línia Barcelona-Vallès i on es preserven vuit vehicles històrics d'aquesta línia. Aquest espai serà visitable aquest any.

Pel que fa a la línia Lleida-La Pobla, FGC també disposa de l'espai expositiu «El Moll de la Pobla», on juntament amb l'Ajuntament de La Pobla de Segur s'ha recuperat i habilitat l'hangar i el moll de mercaderies i s'han restaurat i col·locat en un lloc accessible tres peces històriques més.

Prem per veure més contingut per a tu