Els treballs es realitzaran en diverses fases. En la primera, els trens de mitjana distancia del corredor sud iniciaran i finalitzaran el seu recorregut a l'Estació de França. Les obres implicaran una reducció gradual de la capacitat operativa i els accessos a les instal·lacions. La fase inicial comprèn la baixa de les vies 4, 6, 8 i 10. Les obres tindran un cost de 245.370.757,96 euros.

La construcció del tram la Sagrera-Nus de la Trinitat de la línia d'alta velocitat representarà una transformació total de la infraestructura ferroviària, amb noves instal·lacions tant d'ample convencional com d'ample internacional, en els sectors de La Sagrera i Sant Andreu Comtal, segons ha informat Adif en una nota de premsa.

Segons l'entitat pública, s'executaran altres obres singulars com el trasllat de les línies Barcelona-Maçanet i Barcelona-Mataró d'ample convencional i un salt de moltó (creuament de vies a diferent nivell) per al pas de les vies d'alta velocitat.

Les principals actuacions consistiran en la construcció de la nova estació de Sant Andreu Comtal, la construcció de l'estructura del futur taller de manteniment de material d'ample internacional i la remodelació de les vies d'accés, a més de l'execució de vials contigus al corredor ferroviari i de la llosa de cobertura en aquest sector.

La realització d'aquests treballs comportarà una reducció gradual de la capacitat operativa i els accessos a les instal·lacions a l'estació de Sant Andreu Comtal i el seu entorn. Aquestes restriccions seran efectives a partir de dimarts que ve, dia 6 de gener, i es duran a terme en diverses fases. La fase inicial, que alhora se subdividirà en dos períodes, comprèn la baixa de les vies 4, 6, 8 i 10.

Així, del 6 al 31 de gener, es realitzaran els treballs a les vies 4 i 6, i a partir d'aquesta data, també a les vies 8 i 10.

Les operacions tècniques que es realitzaran consistiran en la prolongació d'ambdues vies i el muntatge de la nova superestructura -carrils, travesses, sistemes d'electrificació i instal·lacions de seguretat i comunicacions-, de manera prèvia a la seva entrada en servei com a vies generals per a la circulació de trens.

En fases posteriors es procedirà, de manera progressiva, a desmantellar les vies que donen accés a les diverses instal·lacions tècniques situades en aquest sector. Gràcies a aquestes operacions, segons Adif, s'alliberarà l'espai necessari per a la construcció del tram soterrat de la línia d'alta velocitat i la nova estació de Sant Andreu Comtal.

Les obres de plataforma del tram La Sagrera-Nus de la Trinitat de la línia d'alta velocitat han estat adjudicades per un import de 245.370.757,96 euros. Aquest tram, que té una longitud total de 4,24 quilòmetres, es divideix en dos sectors: el de la Sagrera, adjudicat amb un pressupost de 67.945.883,15 euros, i el de Sant Andreu, l'import del qual ascendeix a 177.424.874,81 euros. Tots dos trams estan cofinançats per la Societat Barcelona Sagrera Alta Velocitat, en un percentatge del 12,8% i el 46,9%, respectivament.

La línia d'alta velocitat Madrid-Barcelona-Frontera francesa està cofinançada pel Fons de Cohesió, encaminat a afavorir el desenvolupament i la vertebració territorial a través del ferrocarril, i que contribueix a reduir les disparitats socials i econòmiques entre els ciutadans de la Unió Europea. També es cofinança amb ajudes financeres a projectes d'interès comú en l'àmbit de les Xarxes Transeuropees d'infraestructures de Transport (RTE-T).

Modificació de serveis

En la primera fase, aquestes actuacions obligaran a modificar a partir del dia 6 de gener els serveis de Renfe Media Distancia que enllacen Barcelona amb Tarragona / Tortosa / Reus - Lleida / Casp - Saragossa, que iniciaran o finalitzaran el seu recorregut a l'Estació de França.

En una segona fase, que s'iniciarà al final de gener, es produiran altres modificacions de servei.

Per a informar d'aquestes modificacions es reforçaran els serveis d'atenció i informació al client a les estacions afectades. A més, es comunicarà l'afectació a través de cartells, megafonia de trens i estacions i al telèfon 902 24 02 02, segons Adif.