Més de 200 persones s'han reunit aquest dimecres a la plaça del Rei de Barcelona en l'última concentració en honor a l'alliberament de Roque Pascual i Albert Vilalta. La concentració número 40 des que els cooperants van ser segrestats, el 29 de novembre de 2009, posa punt i final al captiveri més llarg a la zona del Sahel. Barcelona Acció Solidària ha agraït el suport rebut per tota la ciutadania catalana i ha reiterat que l'ONG seguirà amb la seva feina i que hi haurà caravana 2010. La concentració ha transcorregut en un ambient festiu en què es corejava 'benvinguts' als cooperants, que no han acudit a la cita. Sí que hi eren presents familiars i amics, membres de l'ONG i representants polítics.

Només començar la concentració s'ha desplegat una pancarta en què es llegia 'Gràcies pel vostre suport', dirigida a tota la gent que setmanalment s'ha concentrat a la plaça del Rei de Barcelona per demanar l'alliberament de Roque Pascual i Albert Vilalta, així com al govern espanyol per les seves gestions i als mitjans de comunicació que han cobert el fil dels esdeveniments. Un llarg aplaudiment ha precedit el desplegament de la pancarta, que ha simbolitzat el punt i final d'un llarg segrest que ha mantingut en tensió familiars i amics.

El portaveu de Barcelona Acció Solidària, Josep Ramon Giménez, ha llegit un manifest en què l'ONG ha agraït el suport de la gent durant els 267 dies que ha durat el captiveri dels dos cooperants. 'Volem agrair el suport incondicional de totes les institucions, entitats, associacions i milers de persones que han anant passant per aquestes escales de la Plaça del Rei per exigir la vostra llibertat i condemnar la violència de que veu ser objecte', ha dit Giménez dirigint-se a Pascual i Vilalta, que no han acudit a la concentració.

En un altre ordre de coses, el portaveu de l'ONG ha deixat clar que hi haurà caravana 2010 com a resposta al debat obert sobre la pertinença o no d'organitzar caravanes solidàries en zones perilloses. 'Volem deixar clar que Barcelona Acció Solidària i la trentena llarga de ONGS que participen a la Caravana Solidaria creiem de manera ferma en el model de cooperació que duem a terme. (...) Conseqüentment, tenim el propòsit de continuar aquest projecte i celebrar la desena edició de la Caravana Solidària, la de 2010', ha manifestat Giménez.

Tot i així, ha destacat que la Caravana Solidària d'enguany prendrà 'totes les precaucions'. 'Evitarem el Sahel, les zones de perill, serem més rigorosos,...però creiem que no podem abandonar a la seva sort als milers de ciutadans d'aquests països que es beneficien dels projectes de les modestes ONGS que són amb nosaltres', ha afegit.

Un país solidari

Per la seva banda, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha volgut donar les gràcies a tots els que han convertit durant aquests nou mesos la plaça del Rei en 'un espai de civisme, d'exigència, de fermesa i de solidaritat'. 'En aquest sentit, avui, com va dir l'Alícia Gámez, és un dia per la felicitat complerta', ha expressat Hereu.

L'alcalde també ha volgut aprofitar l'ocasió per remarcar que la mobilització ciutadana arran els segrest dels cooperants demostra la solidaritat catalana. 'Es pot dir ben alt i ben fort que els valors profunds que aquí s'han transmès demostren que Catalunya és un país solidari, que el que passa en el món en ateny i ens afecta. I que la vocació solidària de treballar pels altres ni s'ha acabat i en tot cas agafa més força que mai', ha manifestat Hereu.

A la concentració hi han assistit diferents representats polítics com la consellera de Justícia, Montserrat Tura, el cap del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, o la cinquena tinent d'alcalde de Medi Ambient, Imma Mayol.

Després dels parlaments i d'un fort i llarg aplaudiment per part dels més de 200 assistents a l'acte, els membres de Barcelona Acció Solidària han obert ampolles de cava i han fet un brindis molt esperat per celebrar l'alliberament de Roque Pascual i Albert Vilalta.