Dos milions de persones van col·lapsar ahir el centre de Barcelona, en una jornada històrica per a la reafirmació nacional. Tot un èxit va ser la convocatòria de l´Assemblea Nacional Catalana, que va aconseguir omplir d´estelades la capital del país i fer sentir arreu del món el clam per la independència. La jornada marca, segons tots els analistes, convocants i partits polítics, un abans i un després definitiu en la recerca de sobirania per a Catalunya. Artur Mas podria donar aquest matí mateix el primer pas cap a un nou horitzó polític, en una declaració institucional en què valorarà la jornada.

En la batalla de xifres, les imatges televisives van donar la raó als organitzadors, que van xifrar en dos milions els assistents. Per la seva banda, Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona van quantificar l´assistència en més d´un milió i i la Delegació del Govern a Catalunya va rebaixar molt les dades i va situar la quantitat de participants en 600.000 persones.

La capçalera de la marxa, que va tenir un ampli ressò internacional, va ser liderada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i per darrere, a força distància, hi va participar una representació de nou consellers de l'executiu català i de partits com ERC i ICV. Encara que no va acudir a la manifestació el President de la Generalitat, Artur Mas, també en aquesta segona línia figurava la seva dona, Helena Rakosnik, l'expresident català Jordi Pujol i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. La vicepresidenta Joana Ortega va assistir-hi, així com els consellers Andreu Mas-Colell, Irene Rigau, Boi Ruiz, Josep Lluís Cleries, Ferran Mascarell, Josep Maria Pelegrí, Lluís Recoder i Francesc Xavier Mena, a més del secretari del Govern, Germà Gordó. Fins a última hora no s´hi va poder incorporar-se el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, que hi va anar en crosses per una lesió al menisc.

La manifestació va evidenciar també la falta d'entesa i les divisions que hi ha entre els crítics del PSC. D'una banda van ser l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, així com històrics dirigents del PSC, mentre que, per altra banda, van participar el moviment Avancem i altres destacats membres joves del partit. Ros va acudir a la manifestació al costat dels exconsellers Marina Geli i Ernest Maragall. En canvi, els membres de l'executiva del PSC que pertanyen a Avancem van acudir-hi amb la capçalera del moviment en contra de les retallades «Prou retallades».

Durant la manifestació es van escoltar consignes d'«independència» i «Mas lidera o dimiteix». La capçalera no va poder arribar al Parlament perquè la marxa amb prou feines podia avançar, pel que una representació de l'ANC i de l'Associació de Municipis Independentistes (AMI) va abandonar la marxa per llegir el manifest final al costat del Parlament. «Volem que els nostres representants polítics es comprometin a iniciar el procés de secessió?», van preguntar Txe Arana i Jordi Margarit, conductors de l'acte final de la manifestació, als manifestants concentrats al passeig Marquès de l'Argentera. La resposta va ser un crit unànime a favor del «sí» i una marea de cartolines verdes a l'aire en senyal d'aprovació. I van utilitzar la mateixa fórmula per respondre a la pregunta «Volem la independència del nostres país?» abans de posar punt i final a la marxa. També s´hi va llegir un manifest en castellà en què es retreia «haver de pagar els excessos» a l'estat mentre «alimenta l'animadversió cap a Catalunya».

Just després de les preguntes, i entre crits i proclames independentistes, un grup de persones anònimes van fer arribar «la veu del poble català al món» en diverses llengües com francès, hebreu, anglès, àrab, alemany, rus, portuguès, italià o grec, entre d'altres; alguns amb fragments fins i tot com l'històric discurs de Pau Casals a l'ONU. La frase comuna a la majoria d'intervencions va ser «Catalunya, nou estat d'Europa».

La marxa va transcórrer en un ambient molt festiu i familiar i sense incidents remarcables. El SEM va haver d´atendre una trentena de 31 persones durant la manifestació, totes elles amb pronòstic lleu. Vint-i-sis dels atesos van ser avaluats i donats d'alta al mateix lloc de l'incident.