Els alcaldes de Manresa, Igualada, Berga i Solsona van ser testimonis directes de la Via Catalana com a membres de la cadena humana en diversos trams. En acabar expressaven una satisfacció general per haver participat en un esdeveniment que van qualificar d´èxit absolut, i marcat per un comportament cívic del conjunt dels manifestants.

L´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va ser al tram 131 a Vandellòs, acompanyat pel regidor Josep Maria Sala, i el gerent de l´Ajuntament de Manresa, Francesc de Puig, a banda d´altres representants de la política local i comarcal. Per a Junyent, haver participat a la Via va ser «una experiència impressionant que reafirma el sentiment ja expressat a la manifestació del 2012», i al qual «ara caldrà saber respondre des de totes les instàncies polítiques», si bé admetia que «no serà fàcil». Segons Junyent, amb la cadena humana «hem demanat sense escarafalls allò que creiem que havíem de demanar, i no ens serveix qualsevol solució». Es va mostrar partidari d´una consulta «ràpida», i a tot plegat pensa que hi pot ajudar «el ressò internacional que segur que tindrà aquesta cadena».

L´alcalde d´Igualada, Marc Castells, es pronunciava en una línia semblant: «s´ha vist que el poble està en moviment, i tot ha d´anar en la direcció cap on el President Mas està dirigint, que és una transició nacional que permeti que Catalunya esdevingui un nou Estat d'Europa». Ho va dir després d´haver participat a la cadena en el tram 323, a Santa Margarida i els Monjos, amb el regidor igualadí Jordi Pont,i la diputada anoienca de CiU, Maria Senserrich. En el mateix tram hi havia la persona de més edat que es té constància que participés a la Via, la igualadina Montserrat Sans, de 102 anys.

També l´alcalde de Solsona, David Rodríguez, es va mostrar molt satisfet amb la participació de la comarca a la via catalana. «Al Solsonès som uns 14.000 habitants. Que s´hagin desplaçat més de mil fins al sud del país [a Montbrió del Camp] ja és tot un èxit!». Segons l´alcalde, la concurrència va ser tan alta «que s´hauria pogut omplir la carretera de banda a banda».

L´alcalde de Berga, Juli Gendrau, també va celebrar una Diada en família, amb qui es va traslladar fins al tram 366 de la Via, a Vallirana, i es va mostrar molt satisfet i participatiu, fent l´onada i desplegant una gran estelada.