Els tres membres de la Comissió Internacional de Verificació del desarmament d'ETA que avui han comparegut a l'Audiència Nacional espanyola han declarat que els seus interlocutors d'ETA els van donar el seu "compromís verbal" de "segellar" l'armament que van mostrar públicament, segons han informat fonts de l'Audiencia Nacional. Segons recullen diversos mitjans, els verificadors també han explicat al jutge que un cop mostrades les armes els membres d'ETA les van posar en una capsa i se les van tornar a emportar. La declaració dels tres verificadors davant el jutge Ismael Moreno ha durat unes dues hores i mitja i el primer a comparèixer ha estat el portaveu de la comissió, Ram Manikkalingham.

La trobada entre els membres d'ETA i els verificadors internacionals es va fer a Tolosa de Llenguadoc a final de gener, arran d'una carta anònima d'ETA enviada a la comissió per convocar-los a aquest inici de desarmament.

Els tres verificadors internacionals que han comparegut davant el jutge de guàrdia han refermat la seva "experiència" en la resolució de conflictes d'aquest tipus i la seva "professionalitat" i han assegurat que treballen "amb el suport d'una gran majoria".

El jutge volia conèixer la identitat dels membres d'ETA que surten en el vídeo que la BBC va publicar i on entreguen una part simbòlica de l'armament davant els membres de la comissió, però en l'interrogatori aquests no han identificat "ningú", segons han explicat des de l'Audiència Nacional.

Per la seva part el Col·lectiu de Víctimes del País Basc (Covite), que havia reclamat la presència dels verificadors davant el jutge, ha criticat el paper "lamentable" del lehendakari, Iñigo Urkullu, pel seu suport als membres de la comissió