El 95,5% dels ciutadans de Crimea han votat aquest diumenge a favor d'unir-se a Rússia, segons el recompte del referèndum que s'ha celebrat a la península. La Unió Europea ja ha avisat que no reconeixerà el resultat del referèndum, que ha definit en un comunicat com a "il·legal i il·legítim" perquè, argumenta, vulnera la constitució d'Ucraïna i la llei internacional. Els Estats Units tampoc donen suport a la consulta, mentre que Rússia ja ha advertit que respectarà el resultat perquè a diferència de Brussel·les i Washington considera que el referèndum respecta la llei internacional, especialment en relació al precedent de Kosovo.

De fet, Rússia és l'únic actor internacional que reconeix la validesa del referèndum. Els russos, però, van entrar en territori ucraïnès el mes de febrer, desplegant soldats a la península de Crimea, en una operació que ha indignat la comunitat internacional.

Els Estats Units ja apliquen sancions econòmiques i de viatge contra alguns oficials russos per la seva actuació a Crimea, i la UE podria aplicar-ne en els propers dies. De fet, els ministres d'Exteriors de la UE es reuniran dilluns a Brussel·les per estudiar la possibilitat d'imposar sancions contra Rússia.