Els eurodiputats van reelegir ahir per àmplia majoria el socialdemòcrata alemany Martin Schulz com a president del Parlament Europeu, com a part del repartiment d'alts càrrecs a la Unió Europea pactat entre populars (PPE), socialistes (S&D) i liberals (ALDE). Schulz va aconseguir 409 vots dels 723. Els socialdemòcrates han pactat amb el Partit Popular Europeu (PPE) una alternança en la presidència del Parlament Europeu en dos anys i mig, que inicia Schulz, el primer president de la història de l'Eurocambra que repeteix en el càrrec.

Aquest repartiment de presidències és costum des de les últimes dècades. Al seu torn, la presidència del PE és la contrapartida acceptada pel PPE, ja que serà el candidat conservador Jean-Claude Juncker qui es posarà al capdavant de la Comissió Europea després que aquesta formació guanyés les eleccions en el conjunt de la UE. El socialdemòcrata, de 58 anys, va destacar la seva voluntat de posar fi al "dramàtic atur juvenil", una situació de "desesperació" que va dir que "està amenaçant la democràcia". En el seu primer discurs davant d'una Eurocambra en què s'ha duplicat el nombre d'escons de euroescèptics i han irromput formacions radicals, Schulz va dir que l'orientació dels treballs a l'hemicicle hauria de ser el respecte a l'imperi de la llei i a la dignitat humana.

Els euroescèptics, capitanejats per la francesa Marine Le Pen (Front Nacional) i el britànic Nigel Farage (UKIP), van mostrar ahir el seu rebuig a l'esperit europeu, col·locant-se d'esquena a l'actuació de la Filharmònica d'Estrasburg, que interpretava l'himne de l'Alegria, símbol de la UE.

Dos partits espanyols a l'Eurocambra, IU i Podem, van mostrar el seu rebuig a la reelecció de Schulz, que consideren "un dels responsables del drama social que està patint Europa", van assenyalat en un comunicat.

Dels altres tres candidats a presidir el PE, l'espanyol Pablo Iglesias, candidat de l'Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica (GUE/GL) va aconseguir 51 escons; el britànic Sajjad Karim, dels conservadors i reformistes (ECR) 101, i l'ecologista austríaca Ulrike Lunacek (Verds/ALE), 51 també.

Iglesias va demanar el vot "als que coneixen les conseqüències de la troica" en els seus països, i va demanar als diputats del sud d'Europa, on s'han aplicat més polítiques d'austeritat, que "es comprometin amb el benestar dels pobles" per poder "mirar a la cara els ciutadans".

El líder de Podem va opinar que Europa viu "un segrest de la democràcia" en mans de "les elits financeres" i que els països del sud i de l'est d'Europa viuen com a "protectorats" de les mateixes.