L'expresident francès Nicolas Sarkozy va dir ahir que està "profundament sorprès" per la seva imputació per corrupció activa, tràfic d'influències i encobriment de la violació del secret professional, i va assegurar que aquests càrrecs "grotescos" responen a una instrumentalització de la Justícia. També va assegurar que mai no ha fet res que anés contra l'estat de dret. Amb vestit i corbata negra i el gest seriós, el polític conservador va abandonar el seu silenci i, en la primera entrevista que concedeix des que va sortir de l'Elisi, va subratllar que el tracte rebut parteix d'una voluntat d'humiliar, impressionar i difamar.

En una intervenció difosa de forma simultània a la cadena televisiva BFM TV i a l'emissora Europe 1, el que va ser president de França entre 2007 i 2012 va voler deixar clar que "mai" no ha comès un acte contrari a l'estat de dret i als principis republicans, i que, per tant, no té res a retreure. "Dic als que ens escolten o ens veuen que mai no he traït la seva confiança", va afirmar Sarkozy, que dimarts es va convertir en el primer exmandatari obligat a declarar en qualitat de detingut. La Justícia vol determinar en aquest cas si va crear al costat del seu advocat, també imputat, una xarxa d'informadors que els mantenia al corrent de l'evolució dels processos judicials que l'amenacen. La decisió de col·locar sota escolta, mesura a través de la qual els magistrats van sospitar de les filtracions, es va produir dins de la informació judicial oberta sobre les acusacions, no confirmades fins ara, que el deposat dictador libi Muammar al-Gaddafi va finançar part de la campanya que el va portar a l'Elisi. "És normal que s'hagin escoltat les meves converses més íntimes des del setembre del 2013, que les converses amb el meu advocat siguin escoltades i difoses per la premsa, en una clara violació del secret d'instrucció, i que se'm posi en detenció preventiva durant 15 hores?", es va preguntar.

Per a Sarkozy, s'intenta donar d'ell "una imatge que no és conforme a la veritat", i la situació "és prou greu" com perquè doni la cara i digui als francesos que és víctima d'una "instrumentalització política d'una part de la Justícia".

"Estic profundament sorprès pel que ha passat. No demano cap privilegi i si he comès errors assumiré totes les conseqüències. No sóc un home que fugi de les seves responsabilitats", va apuntar en aquesta compareixença d'una vintena de minuts. Sarkozy va recordar que fa 35 anys que es dedica a la política i que "mai" ningú no ha estat tan examinat com ell o com els comptes de la seva campanya electoral. "Dic als que em van donar suport que mai no hi va haver el mínim sistema de doble facturació. Que és una bogeria que es pretengui que 17 milions d'euros depenen de la meva campanya i haurien estat ocultats. Ningú no pot imaginar que els investigadors del Consell Constitucional o de la comissió de comptes l'haurien passat per alt", va assenyalar.

L'expresident francès va considerar que s'està violant amb ell el dret de tot justiciable a un jutge i un procés "imparcial", i ha reiterat que encara que no vol estar per sobre de la llei, i tampoc no accepta estar-ne "per sota". Les seves crítiques a part de la magistratura van rebre una resposta gairebé immediata del sindicat judicial, per al qual Sarkozy pretén desacreditar "a aquells per a qui la professió és buscar la manifestació de la veritat", tasca en la qual no influeix, en opinió d'aquest organisme, que està sindicat.