El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va descartar ahir un alto el foc i va insistir que el seu país es prepara per ampliar l'ofensiva militar contra Gaza, que en només 72 hores ha causat la mort a 88 persones, la major part d'elles civils.

Netanyahu va haver de frenar, però, els membres més durs del seu gabinet, que li van exigir incrementar el càstig a la Franja amb mesures com la interrupció del subministrament d'electricitat i aigua que Israel controla. "Els consellers legals no permetrien això", va tancar Netanyahu, que va assegurar haver ordenat un augment del nombre d'atacs aeris precisament perquè un país com Israel no podia permetre prendre aquestes accions.

Aquesta ordre es va concretar en prop d'un centenar de bombardejos més sobre diferents punts de Gaza, que van causar la mort a una trentena de persones aquest dijous i van elevar a gairebé 600 els ferits en els tres dies d'ofensiva. Set d'ells van morir en un bombardeig contra un cafè en el qual un grup de persones gaudien de la semifinal del Mundial de futbol.

Els objectius van ser -segons l'Exèrcit- llançadores de míssils, centres militars d'instrucció, supòsits sitges i fàbriques d'armes, però també habitatges en què habiten civils, la qual cosa ha desencadenat una onada de crítiques. L'Exèrcit israelià argumenta que són usades per membres dels moviments islamistes com a "centres de comandament" i interpreta per això que són "objectius legítims".

No obstant això, l'organització israeliana de defensa dels drets humans Betselem va recordar ahir que atacar habitatges de milicians palestins "viola el dret humanitari internacional" i que sota cap justificació és un objectiu legítim. "Tractar aquestes cases com a objectius legítims és il·legal, una interpretació distorsionada del concepte; el resultat és el dany per als civils, que la llei intenta protegir", va subratllar l'organització.

Betselem va denunciar, així mateix, que l'Exèrcit israelià és conscient que aquests objectius són il·legítims, però mira de cobrir la realitat assegurant que es tracta de "centres d'operacions i de comandament" d'alts comandaments de Hamàs.