L'expresident del govern balear Jaume Matas ingressarà a la presó per complir una pena de 9 mesos per tràfic d'influències després que el govern hagi decidit avui denegar-li l'indult que havia sol·licitat.

Matas, condemnat en ferm per afavorir que un periodista que li escrivia discursos es beneficiés il·legalment de fons públics, haurà de complir ara l'ordre de privació de llibertat suspesa a l'inici de l'any per l'Audiència de Palma fins que el govern es pronunciés sobre la seva petició de gràcia.

El Tribunal Superior de Justícia de Balears ha confirmat que en els propers dies la secció primera de l'Audiència de Palma, que li va condemnar en primera instància a sis anys de presó finalment reduïts a nou mesos pel Tribunal Suprem, decidirà en quins termes s'executa la sentència.

El govern també va rebutjar ahir l'indult sol·licitat per l'exdirector general d'Ocupació de la Generalitat, Lluís Gavaldà, condemnat pel cas Pallerols.

Lluís Gavaldà, exdirector general d'Ocupació de la Generalitat de Catalunya, va ser condemnat a dotze mesos i quinze dies de presó pels delictes de frau de subvencions i continuat de falsedat per l'Audiència Provincial de Barcelona pel cas Pallerols, en el que es va investigar la falsificació i actuació fraudulenta d'unes partides de la Generalitat entre 1994 i 1999 amb les que es van beneficiar UDC i els seus membres. Tot i no comptar amb antecedents penals, i haver satisfet la indemnització imposada, el tribunal que el va condemnar va decidir no suspendre el seu ingrés a la presó.

Igualment, el govern va denegar els indults de l'exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón; del torero José María Ortega Cano; de l'exalcalde de Marbella Julián Muñoz i del dirigent de Noves Generacions Ángel Carromero. Aquests indults han estat denegats en bloc pel consell de ministres a proposta del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón.

En aquests set casos els informes tant del tribunal sentenciador com de la Fiscalia han estat contraris a la concessió de la mesura de gràcia.