El Fòrum Universal de les Cultures que es va celebrar a Barcelona el 2004 va costar 240 milions d'euros en recursos públics, 31 milions més del previst. Concretament, l'estat, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona van aportar 220 milions i encara queden pendents 20 milions en concepte de préstec de l'Institut Català de Finances (ICF).

Són les xifres d'un informe de la Sindicatura de Comptes que detecta diverses irregularitats tant en l'adjudicació de contractes que no complien la llei així com en l'àmbit del personal. Tres alts directius van rebre gratificacions per valor de més 135.000 euros sense justificar. A més, els membres del Consell d'Administració van percebre dietes que podrien ser irregulars.

Segons fonts de l'Ajuntament de Barcelona, el tancament provisional que va donar el consorci del Fòrum el març del 2005, just abans d'iniciar el seu procés de liquidació, va ser d'un pressupost total de l'esdeveniment de 323 milions d'euros. D'aquesta xifra, 209 corresponen a recursos que van aportar les tres administracions públiques: estat, Generalitat i Ajuntament de Barcelona. Així doncs, tenint en compte que la Sindicatura de Comptes calcula una aportació final de 220 milions, s'hauria produït un sobrecost de recursos públics de 31 milions.

Segons l'informe de la Sindicatura, a més dels 240 milions que les administracions públiques van aportar al Fòrum, el sector privat format per socis i patrocinadors va invertir gairebé 68 milions més. Segons indica l'informe de la Sindicatura, a aquestes empreses se'ls ha aplicat una bonificació de l'impost de societats per un import de més de 116 milions, és a dir, de gai-rebé el doble del que van aportar en l'esdeveniment.

Pel que fa al capítol de personal, l'informe detecta diverses irregularitats. El president del Consell d'Administració de la Societat Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004 va concedir a tres membres de l'alta direcció gratificacions sense justificar per valor de 135.000 euros. Concretament, 42.455 euros al conseller delegat, equivalent al 25% de la retribució bruta anual sense que estigués establert en el contracte laboral, 82.000 per al director general que equival al 50% de la seva retribució bruta anual, un import que no s'ha pogut verificar si s'ajustava al contracte laboral perquè la societat no l'ha facilitat a la Sindicatura. I, finalment, el director general adjunt va cobrar una indemnització de 11.000 euros més del que determina el seu contracte.