Els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea (UE) van demanar ahir a Rússia "cooperació plena" per aclarir l'impacte d'un míssil contra l'avió de Malaysia Airlines i la recuperació de les restes o, en cas contrari, els 28 aplicaran sancions en l'àmbit de l'economia i la defensa contra el govern rus.

"El Consell demana a la Comissió Europea i al Servei Europeu d'Acció Exterior que finalitzin el seu treball preparatori sobre possibles mesures específiques i que presentin propostes per emprendre accions que incloguin els mercats de capital, la defensa, l'ús dual de béns (civil i militar) i tecnologies sensibles, inclòs el sector de l'energia", van concloure els ministres després de la seva reunió.

Els ministres van subratllar que estan disposats a passar a la "fase tres" de sancions a Rússia, de tipus econòmic, si Moscou no coopera de manera "total i immediata" en les tasques de repatriació dels cossos de les 298 víctimes de la caiguda de l'avió, la investigació internacional sobre els fets o l'aturada del pas d'armes a Ucraïna a través de la seva frontera.

D'aquesta manera, la Comissió haurà de presentar demà les propostes de sancions econòmiques que li van sol·licitar els líders el 21 de març després que Rússia s'annexionés els punts ucraïnesos de Crimea i Sebastopol. Seguint el procediment comunitari establert, la CE informarà de la seva proposta els ambaixadors europeus, que la traslladaran a les capitals.

En canvi, l'aprovació de sancions econòmiques estarà en mans dels caps d'estat i de govern, i és per això que properament es podria convocar una cimera extraordinària per a tal propòsit, van indicar diverses fonts europees.

"El Consell d'Afers Estrangers no té potestat per passar de la segona a la tercera fase, això és una decisió que ha de prendre el Consell Europeu", va declarar el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, a la premsa després de la reunió.

Els ministres van demanar també "accelerar la preparació de les mesures" acordades pels líders europeus en la seva reunió del 16 de juliol i, en particular, una extensió de la llista de sancionats per amenaçar la sobirania d'Ucraïna que es presentarà en la reunió dels ambaixadors de demà.

Cossos en custòdia de Kíev

D'altra banda, els cadàvers dels gairebé 300 passatgers i tripulants del Boeing 777 malaisi van arribar ahir a Kharkiv, localitat ubicada ja en territori controlat per Kíev.

El tren amb vagons refrigerats per guardar els cossos conservats va arribar després del migdia, hora local, a Kharkiv, la ciutat més gran de l'est d'Ucraïna i la més desenvolupada, acompanyat per 16 representants d'Holanda, el país d'on procedia la majoria de les víctimes, Malàisia i la OSCE.

A Kharkiv, la capital de la regió homònima, va haver-hi certa inestabilitat al principi de la crisi ucraïnesa, però a diferència de les veïnes Donetsk i Lugansk, que van proclamar-se independents d'Ucraïna i on els insurgents prorussos es van fer forts contra Kíev, de seguida va quedar sota control de les autoritats centrals i, actualment, és una ciutat estable.

A bord del comboi van viatjar 282 cadàvers i 87 fragments dels 298 ocupants del fatídic vol MH17, que en la seva ruta d'Amsterdam a Kuala Lumpur va ser suposadament abatut el dia 17 per un míssil quan sobrevolava la regió.

El comboi va arribar a l'estació de Kharkiv-Balaixovski, des d'on, després de canviar de locomotora, va ser enviat al recinte de la fàbrica Maliïxev. Allà els cossos havien de ser transferits des dels vagons a contenidors portats especialment des d'Holanda.

El govern de Kíev va informar ahir que un dels dos avions que transportaran a Holanda les restes mortals de les víctimes de la tragèdia de l'avió malaisi va arribar ahir mateix a la localitat. Tot i així, el viceprimer ministre ucraïnès, Vladimir Groysman, no va precisar quant de temps necessitaran els experts per preparar els cossos i la documentació precisa per enviar-los a Holanda, on es durà a terme l'autòpsia i la identificació de les víctimes. "Podrem parlar de terminis només quan els experts comencin la seva feina, perquè seran ells qui determinin el temps necessari", va assenyalar.

El comboi amb els vagons refrigerats havia sortit dilluns a la nit de la localitat de Torez, prop d'on va caure el vol, però va ser detingut durant diverses hores perquè els insurgents lliuressin les dues caixes negres de l'avió a un representant de Malàisia.