S

i una cosa caracteritza la família de Jordi Pujol és la seva activitat empresarial. L'avi de l'expresident de la Generalitat, Ramiro Pujol i Rosa, ja va fundar el seu propi negoci: una fàbrica de taps de suro a Darnius (l'Alt Empordà). El seu pare, Florenci Pujol Brugat, va passar de botons de banc sense formació a vicepresident de Banca Catalana. També els seus fills han mantingut la tradició familiar; això sí, els seus negocis sovint s'han vist envoltats de polèmiques.

A Ramiro Pujol el negoci dels taps de suro li va sortir rodó fins que la Gran Guerra el va portar a la ruïna i el va obligar a traslladar-se a Premià de Mar, al Maresme. El seu pare, Florenci Pujol, va començar a treballar com a botons a la sucursal que la Banca Marsans tenia a la Rambla de Barcelona. Era un noi espavilat, ja que als 19 anys i amb una mica de diners que va demanar prestats va començar a jugar en borsa. L'expresident recorda a Jordi Pujol. Història d'unaconvicció. Memòries (1930-1980) que el seu pare "era un seductor i tenia molts amics que l'apreciaven i respectaven". No al·ludeix però als negocis del seu pare, que altres autors defineixen com a corredor de divises. Alguns testimonis es refereixen al seu treball com el de mediació per ajudar els industrials catalans a vendre fora d'Espanya, i aconseguir de pas treure una mica de diners del país. Que a això dedicava part dels seus esforços dóna bona fe l'edició del Butlletí Oficial de l'Estat del 9 de març del 1959, on Pujol Brugat apareix en una relació de 872 persones assenyalades pel govern de Francisco Franco per evadir diners a través d'un banc suís. En aquesta figurava també David Tennenbaum, soci de Pujol Brugat ja llavors.

El mateix mes que els dos noms s'exposaven a la vergonya del règim es formalitzava la compra de la Banca Dorca d'Olot a nom de les dones de tots dos socis: Maria Soley i Ruth Kischner, com a accionistes majoritàries. Era l'única forma de tenir un banc, ja que el règim prohibia l'obertura de noves entitats. Dos anys més tard passaria a ser Banca Catalana.

Abans de la seva gran aventura financera, pare i fill havien treballat braç a braç per tirar endavant una empresa farmacèutica. Després d'això, va ser Jordi qui va convèncer el seu pare de la necessària aventura de la Banca Catalana, de la qual l'expresident es va convertir en un joveníssim gerent quan només tenia 29 anys.

Florenci Pujol Brugat moriria sobtadament el 30 de setembre del 1980 a causa d'un atac cardíac. Ocupava la vicepresidència del banc, que només dos anys més tard va haver de ser intervingut pel Banc d'Espanya. Rescatat pel Fons de Garantia de Dipòsits, els actius del banc acabarien anant a parar a mans del Banc de Biscaia. El 1984, la Fiscalia va presentar una querella contra els consellers del banc, en la qual no hi era Pujol Brugat per haver mort però sí el seu fill Jordi. El cas mai va arribar a jutjat en no trobar indicis de delicte.

Negocis polèmics

L'activitat comercial i empresarial dels fills de Jordi Pujol sempre s'ha vist envoltada de polèmica, però el fet és que, a excepció dels dos processos en curs -els que afecten Jordi Pujol Ferrussola i el seu germà Oriol-, tots han quedat sempre en rumors per falta de proves, i no han arribat mai a celebrar-se judici oral.

El cas de Jordi Pujol Ferrusola va començar arran de les denúncies fetes per l'exnòvia del primogènit de l'expresident de la Generalitat María Victoria Álvarez. Els fets estan sota investigació judicial, en mans del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz. El magistrat va demanar fa mesos informes policials que han anat arribant al jutjat, però que encara no han derivat en la presa de decisions concretes contra l'investigat.

Per la seva part, Oriol Pujol va deixar definitivament la secretaria general de CDC el dia 14 de juliol. La decisió va ser una de les conseqüències del procés iniciat en contra pel cas de les ITV, relacionat amb un suposat tracte de favor a empresaris afins perquè es beneficiaran de més concessions. Ara, el cas quedarà en mans de la justícia ordinària.

Tres dels altres cinc fills de Jordi Pujol també s'han vist envoltats de polèmica. Marta Pujol és arquitecta i el seu estudi es va veure embolicat en alguna polèmica pel fet d'haver rebut alguns encàrrecs per part de la Generalitat. Per la seva part, Josep Pujol s'ha dedicat a la consultoria. En aquesta funció va aconseguir contractes de la Generalitat. També ha creat controvèrsia que l'empresa de Pere Pujol, que és agrònom, va rebre adjudicacions per part de la Generalitat en els anys 2000 i 2001 per un import de més de 190.000.

Només els dos fills petits de l'expresident, la Mireia i l'Oleguer Pujol, no han estat encara a l'ull de l'huracà.