Després de les diferències sorgides els últims dies entre CiU i ERC, els partits favorables a la consulta sobiranista -CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP- van exhibir ahir unitat i convicció que es podrà votar el 9 de novembre, fins i tot encara que es produís un veto del Constitucional. La taula rodona "2014, any zero. On estem?" a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada de Conflent, i davant dos centenars d'assistents, va ser l'escenari en el qual diputats de les quatre forces polítiques que van pactar la consulta van evidenciar la seva confluència a dos mesos i mig vista de la cita.

Una unitat que sembla llimar les discrepàncies esdevingudes en l'última setmana entre convergents i republicans a propòsit del futur de la consulta en cas que el TC la declarés inconstitucional, després que la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, obrís la porta a ajornar la convocatòria prevista per al 9N si l'Estat la veta, possibilitat que rebutgen ERC, ICV i CUP.

"Evidentment el 9-N es farà, perquè ho decideix el poble de Catalunya i qualsevol decisió la continuarà prenent el Parlament, al marge de la decisió que pugui prendre el TC", va assegurar el diputat de CiU i coordinador general de CDC, Josep Rull.

El número dos de CDC va advertir que en cas que s'impugni el referèndum català, no es quedaran "de braços plegats" i seguiran treballant per "posar les urnes el 9-N, emparats en la legalitat de la llei de consultes, la legitimitat i la democràcia".

Rull va insistir que no és només "una aposta d'un partit, sinó un batec molt ampli de la societat catalana", per la qual cosa "l'únic que decideix si es posen les urnes és el Parlament". "Estem absolutament convençuts que si fem bé les coses, si ens activem i mobilitzem, aquestes urnes poden arribar amb garanties democràtiques a tots els racons de Catalunya. Estem determinats a posar les urnes el 9-N", va reiterar el diputat.

Encara que la diputada d'ERC Gemma Calvet va demanar "no avançar situacions, perquè encara no hi ha un 'no' del TC", va assegurar que el 9-N serà l'"escenari en el qual la consulta serà sí o sí".

La parlamentària republicana va reclamar "fermesa" i "unitat" abans d'aquesta data, i va suggerir així que no pot haver-hi "cap gest de dubte, fragilitat, capciositat ni tàctiques de partits" -en una al·lusió indirecta a les diferències amb CiU-, especialment davant el "diagnòstic hostil de la legalitat espanyola".

"Però tenim la certesa que hi ha interpretacions jurídiques que ens donen la raó. La consulta és legal i constitucional", va asseverar Calvet, que va opinar que es votarà el 9-N perquè "és possible, està pactat i és legal", sota l'"empara" de la futura llei catalana de consultes: "evidentment, poden ser competència del Govern les aspiracions polítiques de la comunitat que gestiona?", es va preguntar. I va recalcar: "tots aquells que s'estan esforçant a dir que cal ajornar la consulta, canviar la pregunta o que les coses es facin diferent, el que volen és que no es faci. Mai no serà un bon moment per a ells".

El diputat i secretari general d'ICV, Josep Vendrell, va coincidir que la llei de consultes serà l'"empara legal", ja que "el compromís fonamental és votar el 9-N amb plenes garanties".

Segons el seu parer, el repte fonamental serà mantenir la unitat. "Sense unitat no hi haurà fermesa. I pensem que encara falta gent, que aquesta majoria podria ser molt més àmplia. Ens equivocaríem molt si pensem que aquest és un procés només per a independentistes". "Qui cometrà una il·legalitat per prohibir la democràcia seran els dotze jutges del TC", va advertir de la seva banda el diputat de la CUP David Fernández. "No pensem demanar permís per ser lliures, tenim un mandat nascut de les urnes, la legalitat catalana i no plantegem cap altra alternativa que no sigui posar urnes".Per aquest motiu, Fernández va incidir en el fet que "el primer pas serà omplir municipis i la gran V de Barcelona" la Diada, cosa en què van insistir també la resta de diputats.

Mentre que per a Rull "el 9-N dependrà en gran mesura de la mobilització de l'11 de Setembre, per demostrar que com a poble no ens cansem, no ens trenquem i la unitat és més important que tot el soroll", per a ERC "l'escenari a Madrid dependrà de l'11-S i de la dimensió internacional que tingui".