És possible mantenir l'estat del benestar amb educació i sanitat públiques i amb drets laborals? Hi ha partits que diuen que no és viable.

La decisió sobre el futur de ?l'estat social és política, no és tècnica. Si hi ha diners per als bancs, hi ha diners per a l'estat social. Les xifres ho permeten en el món europeu, sens dubte. A altres llocs del món necessitaran més temps per posar-ho en marxa. Però és clar que pot ser, fet que no vol dir que no hàgim de fer ajustos en algunes qüestions.

Per exemple?

Per exemple el repartiment del temps de treball. Si cada vegada hi ha més avenços tecnològics que destrueixen llocs de treball, el que hem de fer és treballar menys hores i no més, com es pretén ara. No té sentit. Treballar menys hores, és clar que funcionaria, depèn de l'acord. Ningú farà màgia i provocarà que arribin els canvis. Però sí que hem de plantejar-nos determinades qüestions amb molta radicalitat. No pot ser que 200 persones al món tinguin tants diners com mitja humanitat.

Tem que el suport a Podem es degui més a un càstig als polítics que s'han aprofitat del seu càrrec que a un desig de canvi social profund?

No. Fixi's que la primera decisió econòmica de Podem és avaluar tots els desperfectes econòmics. Qui s'ha carregat les caixes d'estalvis i s'ha enriquit, qui s'ha quedat els diners del rescat bancari i els almenys 40.000 milions que sabem que s'han repartit, qui s'ha be- neÞciat de la desindustrialització d'Espanya, qui té els diners fora del nostre país i quins diners hi ha en paradisos Þscals, quin és el nivell de frau Þscal, quin és el nivell de deute nostre i el d'immobiliàries que ha assumit l'Estat? Només el frau Þscal equival al 25 % del Producte Interior Brut (300.000 milions d'euros). La UE ens donava l'1 % del PIB i mira si s'han fet coses. Si poses fi a tot això, és clar que hi ha diners per Þnançar. És que a Espanya val 2.000 milions que la gent no passi gana, i el que passa és que des d'Europa enviem 14.000 milions a Ucraïna per destrossar aquest país o donem 40.000 milions als bancs. Cal posar fi a la idea falsa que no hi ha diners, perquè n'hi ha.

Quins aspectes bàsics vol canviar Podem? Se'ls acusa de voler destruir el sistema...

Podem és un partit radicalment compromès amb la Constitució. Són els partits de la casta, els que no la respecten. Volem que s'apliqui el dret a un habitatge digne, educació, sanitat, divisió de poders.

És un frau que PP i PSOE es barallin pels llocs al consell general del poder judicial. Això no és justícia independent. Hi ha tres grans elements que volem. Un és posar fi a la casta i la corrupció, perquè part important del que ens passa és culpa d'uns corruptes i ?poca-vergonyes, i això afecta un percentatge alt de la classe política espanyola. Els militants dels partits han de ser més exigents amb les seves direccions. Segon, hem de recuperar sobirania i tenir una discussió forta amb Alemanya i ?Europa, i aquesta discussió no la ?podem tenir sols. Necessitem anar

aliats amb els països del sud ?d'Europa: Portugal, Itàlia, França, ?Grècia, etcètera, per frenar el que estan posant en marxa els països del ?centre d'Europa. Si no canviem ?alguns elements de les regles del joc no es pot jugar de cap manera. Si no pots jugar amb la teva moneda, si la teva ?política Þscal la tens compro?mesa, si no pots invertir en educació... ?Tindríem totes les portes tancades.

Hi ha alternativa?

El PP i el PSOE diuen que no

hi ha alternativa, i nosaltres deci- dim que es poden fer les coses d'una altra manera i negociar. No té sentit que el Banc Central Europeu presti els nostres diners a un banc perquè aquest els presti amb interès a un estat com Espanya i que ens estiguin fent patir per portar-nos al límit i sotmetre'ns. No som

uns bojos ni estem posant en perill l'estabilitat d'Espanya. El que la posa en perill és el PP. Hi ha 1 milió de joves formats que han hagut d'anar-se'n d'Espanya. Hem de tornar a implicar la ciutadania en la política, tornant-los la il·lusió i

estenent la participació a tots els àmbits de la nostra vida. Però Podem només funcionarà si la gent es mobilitza, i a dia d'avui ho està fent. Podem fa por al PP perquè està repolititzant la ciutadania i motivant-la perquè ens atrevim junts a repensar les coses.