El secretari d'Organització del PSOE, César Luena, va deixar clar ahir que el seu partit no "es molestarà" a participar en el "teatret" de la reforma electoral per a l'elecció directa d'alcaldes que el Partit Popular -va dir Luena- ha fet a la seva mida amb un plantejament "trampós, avantatgista i barroer".

Luena, en una entrevista a la cadena Ser, va assegurar que el PSOE no entrarà en les negociacions amb el PP en els termes en què planteja aquesta reforma i ho va dir l'endemà que la Diputació Permanent del Congrés rebutgés la petició socialista i d'altres grups perquè el president del govern, Mariano Rajoy, expliqués a la cambra baixa quina és la seva proposta.

Preguntat també sobre per què el partit socialista va demanar la compareixença del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, -que igualment també va ser rebutjada- perquè aclarís si l'expresident català Jordi Pujol o la seva família es van acollir a l'amnistia fiscal tot i saber que no és legal revelar aquestes dades, Luena va argumentar que ho van fer "perquè és ètic". La llei té els seus límits, però hi ha fórmules, segons va dir, per poder donar compte dels "tripijocs" en què hagi pogut participar Pujol. "La llei no pot protegir delinqüents", va recalcar.

Sobre l'organització interna del partit i un mes després del congrés que va renovar la direcció del PSOE, amb Pedro Sánchez al capdavant, el seu número dos ha avançat que probablement en la pròxima reunió de l'Executiva s'elaborarà una proposta sobre les adreces de tots els grups parlamentaris: Congrés, Senat i Parlament Europeu.

El que no va revelar ahir Luena és si Elena Valenciano continuarà liderant el grup a l'Eurocambra ni tampoc si es confirma que Antonio Hernando substituirà Soraya Rodríguez al Congrés dels Diputats.

Luena tampoc va revelar quan es convocaran les primàries per a l'elecció del candidat a la presidència del govern ni si Sánchez farà finalment aquest salt i, encara que va insistir que es convocaran, va opinar que ara no hi ha urgència per fer-ho.

De l'última crisi interna del govern socialista francès provocada per l'aplicació de les polítiques d'ajust, va subratllar que l'austeritat es pot entendre de moltes maneres: "a la manera de Rajoy, molt content amb Merkel, però també com l'entenen a França, perquè dóna marge per afrontar polítiques de creixement i d'igualtat".