El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila (CDC), ha afirmat aquest dijous que el Tribunal Constitucional ha de fer d'"àrbitre" per determinar si s'ha de realitzar la consulta del 9 de novembre. "Tenim un àrbitre que és diu Tribunal Constitucional, és qui té la responsabilitat de dirimir qui té raó", ha afirmat Vila. En una entrevista a Televisió de Catalunya, el conseller ha reconegut el "descrèdit" del TC i d'altres institucions, però ha alertat que no respectar la llei pot generar "inseguretat i incertesa". En aquest sentit, ha manifestat que seria "imperdonable" que el desacord amb l'Estat pel procés sobiranista acabés perjudicant les empreses i els ciutadans.

"M'impressiona quan es qüestiona l'àrbitre", ha dit Vila, qui s'ha mostrat crític amb aquells que posen en dubte el paper del TC: "Hem de ser curosos perquè si ens ho emportem tot per davant, la pregunta és... i què queda?". Amb tot, el conseller ha reiterat que el Govern farà "el possible i l'impossible" per poder exercir el dret a vot per triar el futur de Catalunya. "Estem convençuts que ho podrem fer ajustats a dret", ha assegurat.

Per Vila, "és responsabilitat del Govern fer totes les iniciatives que s'hagin de fer sempre ajustades a la llei perquè això ens dona seguretat a tots, ens dóna garanties i ens protegeix". "En un estat de dret és molt important que tothom sempre tingui cura amb la llei que empara tothom", ha reiterat. El conseller ha vaticinat també que "als magistrats que s'hagin de pronunciar al TC" sobre la Llei de consultes "no els serà fàcil justificar que no és legal i no s'ajusta a dret". També ha instat a "no anticipar escenaris" i concentrar-se "en el convenciment que hem fet les coses correctament i que la consulta s'ajustarà a dret".

El convergent ha admès que se sent "desorientat" quan veu, d'una banda, "l'excitació d'alguns als que no els importa la llei ni les garanties democràtiques" i, per l'altra, "la poca qualitat democràtica de l'estat espanyol, que busca qualsevol pretext i qualsevol argúcia per lesionar el que haurien de ser principis rectors de la convivència".

Advertència a Rajoy per les infraestructures

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha subratllat la importància que hi hagi una entesa amb l'estat espanyol en els grans temes del que és "quotidià", ja que "des de la perspectiva de sud-europeus, sempre tindrem una agenda d'interessos compartits". En aquest sentit, Vila ha reivindicat la necessitat que, "passi el que passi", temes cabdals en les infraestructures de Catalunya, com el port i l'aeroport, "no es vegin lesionats per aquest conflicte polític".

Així, el conseller ha advertit al president Mariano Rajoy que "ha de tenir clar que és absolutament imprescindible que l'aeroport de Barcelona sigui competitiu" i per tant cal prioritzar les millores en la seva connexió i desencallar políticament el projecte ferroviari per enllaçar la T-1 amb l'estació de Sants. "La feina està a punt i el president Mas li va posar sobre la taula (...) Veurem en les properes setmanes si hi ha excuses de mal pagador o hi ha incompliments", ha reblat.