El papa Francesc ha nomenat Carlos Osoro nou arquebisbe de Madrid, després d'acceptar la renúncia d'Antonio María Rouco Varela, mentre que el cardenal Antonio Cañizares deixarà el Vaticà per ser arquebisbe de València.

El nou arquebisbe de Madrid és conegut pel seu tarannà dialogant i moderat, per la seva defensa de la proximitat de l'Església a les famílies i per la seva valentia a l'hora de referir-se a qüestions delicades sobre els problemes de la institució.

Alguns opinen que té un perfil similar al del pontífex, amb el qual fins i tot té certa semblança física. Osoro es desplaça a Madrid després de passar cinc anys a l'arxidiòcesi valenciana, a la qual va arribar després de ser arquebisbe d'Oviedo des del 2002.

El seu substitut a València serà Cañizares, abans arquebisbe de Toledo i actualment prefecte de la Congregació per al Culte Diví i Disciplina dels Sagraments, ministeri vaticà per al qual va ser designat pel papa Benet XVI el 2006.

Nascut a Utiel el 1945, Cañizares es va desplaçar al Vaticà després de perdre les eleccions per presidir la Conferència Episcopal el 2005 davant Ricardo Blázquez.

Cañizares torna a Espanya des de Roma preocupat per la unitat tant de l'Església com del país, que s'enfronta, segons la seva opinió, a "decisius problemes" i es troba afectat "per una severa crisi econòmica que n'arrossega també una altra de moral i humana".

Rouco Varela deixa de ser arquebisbe de Madrid després que fa uns mesos s'acomiadés de la presidència de la Conferència Episcopal, després d'una llarga vida de servei dóna l'Església.

Aquest gallec, nascut a Lugo de Villalba fa 78 anys, n'ha dedicat gairebé 20 al servei de l'arxidiòcesi madrilenya, des del 24 d'octubre del 1994, quan Joan Pau II el va nomenar arquebisbe. El prelat, conegut per defensar amb vehemència el rebuig al matrimoni homosexual i l'avortament davant governs d'esquerres i de dretes, seguirà sent cardenal i passarà a ser també arquebisbe emèrit de Madrid.