El govern del Senegal va informar del primer cas del virus d'Ebola al país, malaltia que ja ha causat 1.552 víctimes mortals a l'Àfrica Occidental. L'infectat és un estudiant de Guinea Conakry de 21 anys que va viatjar al Senegal després d'haver estat en contacte amb malalts, va explicar la ministra senegalesa de Sanitat, Awa Marie Coll Seck. En adonar-se que tenia símptomes d'Ebola, va acudir a l'hospital de Fann, a Dakar, on li van practicar les pertinents proves amb resultat positiu. El pacient va quedar hospitalitzat a la sala de quarantena i la seva situació és estable, va assenyalar la ministra, que va assegurar que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja n'ha estat informada. Així mateix, va fer una crida als senegalesos perquè mantinguin la calma. Senegal va decidir tancar el 21 d'agost les seves fronteres amb Guinea Conakry, on han mort almenys 430 persones des que va sorgir el brot el març passat. Això no obstant, aquest no és el primer cop que Senegal tanca les fronteres amb el país veí per evitar la propagació del virus, ja que va adoptar aquesta mateixa mesura el 29 de març i el 6 de maig. El virus, que també afecta Sierra Leone, Libèria i Nigèria, s'ha encomanat a 3.069 persones, de les quals 1.552 han mort, segons l'últim recompte de l'OMS.

D'altra banda, els països d'Àfrica Occidental van demanar a les companyies aèries que reprenguin les operacions a la zona perquè, segons el seu parer, aquesta restricció afecta socialment i econòmica la regió. La represa dels vols permetrà proveir immediatament aquests països de subministraments mèdics i altres tipus d'assistència per contenir la propagació del virus, van explicar els ministres de Sanitat de la regió en un comunicat conjunt. Aquesta crida es va produir després que els titulars de Sanitat de l'est d'Àfrica i representants de l'OMS participessin dijous en una cimera que es va celebrar a Accra per impulsar mesures contra el brot d'Ebola.

El fàrmac experimental contra l'Ebola ZMapp ha demostrat una efectivitat del 100% en 18 primats infectats, segons un estudi dirigit per l'Agència de Salut Pública del Canadà. Els investigadors, que van publicar dijous els seus resultats en una edició especial de la revista Nature, van administrar tres dosis del sèrum, en intervals de tres dies, a exemplars de macaco rhesus, amb una fisiologia similar a la humana. Tots van sobreviure, malgrat que alguns van començar el tractament en una fase avançada de la malaltia. Per contra, els tres exemplars del grup que no van rebre el fàrmac van morir al vuitè dia. Davant l'epidèmia d'Ebola aquest fàrmac ha estat administrat a diversos pacients, entre els quals dos nord-americans que es van recuperar. Es desconeix si el sèrum va tenir un efecte decisiu en aquestes curacions, atès que el 45% dels infectats per l'actual brot del virus sobreviu sense el fàrmac.

L'origen del brot

L'anàlisi genètic de 99 mostres de l'actual virus d'Ebola va revelar que el brot va començar amb una exposició única de l'home al focus del virus i es va propagar de persona a persona durant mesos, segons un estudi publicat a la revista Science. L'equip, que va analitzar les mostres preses durant els primers dies d'aquest brot, va trobar més de 300 canvis genètics, el que el fa diferent dels virus analitzats en altres brots. Aquestes mostres donen un punt de partida per entendre com mutacions virals úniques podrien influir en el brot.