El president rus, Vladimir Putin, va instar Ucraïna a obrir urgents negociacions per canviar el seu model d'Estat i frenar així la guerra, en un clar intent d'arrencar més competències per a l'est de parla russa.

"Cal procedir immediatament a obrir negociacions substancials, però no sobre temes tècnics, sinó sobre qüestions de l'organització política de la societat i el model d'Estat al sud-est d'Ucraïna", va assegurar Putin en declaracions a la televisió pública.

L'objectiu d'aquestes negociacions seria, "sense cap dubte, garantir els drets legals de la gent que viu allà", en al·lusió a la majoria de parla russa que pobla les regions de Donetsk i Lugansk, principals places fortes rebels.

Encara que Putin no ho va esmentar, Rússia advoca insistentment per convertir Ucraïna en una federació en la qual les regions disposin de competències en matèria pressupostària i lingüística, a més de triar directament els seus governadors.

Curiosament, poc després que s'emetés l'entrevista, el Kremlin va matisar que el president es referia no a la independència del sud-est d'Ucraïna, sinó a l'inici d'un diàleg nacional sobre el model territorial i d'Estat del país veí.

Sobre aquest tema, Poroshenko va insistir diverses vegades que Ucraïna mai serà una federació i que la població de l'est del país podrà educar els seus fills en llengua russa, però que aquesta no serà encunyada com a segon idioma oficial a la Constitució.

Abans fins i tot de la revolta armada a l'est, el Kremlin va proposar a Occident un full de ruta sobre la federalització d'Ucraïna, adduint que un país on l'est i l'oest parlen idiomes diferents, tenen economies dispars i honoren diferents herois no pot ser un estat unitari.

És la teoria de "Les dues Ucraïnes": l'est industrial, miner, pròsper i prorus; i l'oest rural, agrícola, nacionalista i prooccidental.

Segons el pla rus, Ucraïna passaria a ser un estat federal a través d'un referèndum, després del qual les regions disposarien d'àmplies competències per entaular relacions econòmiques amb altres països.

"Per alguna raó, els nostres socis ucraïnesos tenen por a la federalització. Aquesta és la seva elecció. Nosaltres, en cap cas, hi interferirem. Però al món hi ha molts països federals", va assenyalar aquesta setmana Putin.