El Govern basc va presentar una iniciativa, anomenada Zuzendu, que fa una crida a l'autocrítica en la vulneració de drets humans, sobretot a l'esquerra abertzale, com a pedra angular per "desencallar" la "paràlisi" i l'"immobilisme" que veu en el procés de pau i convivència.

El lehendakari, Iñigo Urkullu, i el secretari general de Pau i Convivència de l'Executiu basc, Jonan Fernández, van presentar aquesta iniciativa "estratègica" que es desenvoluparà en el que resta de legislatura.

Urkullu va explicar també que es vincularà el programa Hitzeman, destinat a afavorir la reinserció i resocialització de presos condemnats per delictes de terrorisme, amb aquesta iniciativa, perquè, segons va dir, sense un "exercici autocrític" per part dels presos d'ETA de reconeixement del "dany injust causat", no és possible aconseguir una societat integrada.

Així, va assenyalar que després de les eleccions, per evitar "soroll", posarà en marxa una "experiència pilot" que explora les possibilitats de l'autocrítica amb l'esmentat programa Hitzeman.