08 de abril de 2015
08.04.2015

Creix la preocupació per l'atur i la corrupció, segons el CIS

Tres quartes parts dels ciutadans consideren que la situació econòmica és dolenta o molt dolenta

08.04.2015 | 00:00

La preocupació dels ciutadans per l'atur i la corrupció va tornar a incrementar lleugerament durant el mes de març, segons l'últim baròmetre del CIS, en què la desocupació és el principal problema per a un 80,3% -78,6 al febrer - seguit de la corrupció, amb un 50,8 (48,5 fa un mes).
L'última enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), elaborada entre el 2 i 10 de març, situa com a tercera preocupació dels espanyols els problemes d'índole econòmica, amb el 24,9%, i ja en quart lloc, els polítics i els partits, amb el 20 %. No ha variat l'ordre de les inquietuds dels espanyols a la llista del CIS respecte al mes anterior, perquè al febrer els percentatges van ser molt similars, excepte la pujada inferior a dos punts que han experimentat tant l'atur com la corrupció. En el rànquing de preocupacions, el cinquè lloc l'ocupa la sanitat, que baixa tres dècimes respecte al febrer i és esmentada per un 11,8 per cent, seguida dels problemes d'índole social, amb el 10,4, una dècima menys també que fa un mes.
L'educació, amb el 9,2 % (9,5 % el mes passat), les "retallades", amb el 3,9 %, i els problemes relacionats amb la qualitat de l'ocupació, amb el 3,4 % davant del 3,9% de febrer, són les següents preocupacions més importants per als ciutadans. Finalment, i com a novetat, apareixen en el lloc novè els problemes relacionats amb la joventut, amb el 2,7%, i empatats en el desè lloc de la llista se situen, els desnonaments, el govern i partits polítics concrets i la crisi de valors, que són esmentats tots ells per el 2,4 % dels enquestats.
Com en l'anterior enquesta, augmenta també lleument l'optimisme dels ciutadans davant la situació econòmica, tot i que el 74,1% la segueix qualificant de "dolenta o molt dolenta", davant del 75,6 % del mes anterior. De fet, només el 2,5% diu que la situació de l'economia espanyola és "bona o molt bona" -idèntic percentatge que en el baròmetre de febrer- i el 23% la troba "regular".
Amb la mirada posada en el futur, creix el percentatge dels que creuen que la situació anirà a millor en un any -29,4 % pel 28 % del febrer- i baixen els que consideren que empitjorarà, el 13,4%, un punt menys que en l'anterior sondeig.
No obstant això, continuen sent la majoria els que opinen que la situació econòmica seguirà "igual" que fins ara, amb el 43,5%, pel 42,7% de febrer. Unes dades que coincideixen també quan als espanyols se'ls pregunta per quina és la seva situació econòmica personal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema