El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz pren declaració des de les 11.30 del matí a 10 dels 11 detinguts dimecres passat a Sabadell, Terrassa, Sant Quirze del Vallès, Barcelona i Valls acusats de formar una cèl·lula jihadista amb voluntat d'atemptar a Catalunya. Fonts de la defensa apunten que almenys una part d'ells només respondrà les preguntes dels seus advocats, perquè les actuacions són secretes i encara no disposen de tota la informació sobre l'abast de les acusacions. Tots ells han arribat a l'Audiència Nacional a les 9 del matí en tres furgons de la Guàrdia Civil.

Després de prendre'ls declaració el jutge haurà de determinar si ordena presó preventiva o bé els allibera. La fiscal de menors Blanca Rodríguez prendrà declaració a l'únic detingut que és menor d'edat, un jove de 17 anys, i decidirà si l'interna a un centre de menors.

Pedraz té a la seva disposició el conjunt de les actuacions fruit d'aquests 13 mesos d'investigació, així com la documentació o objectes intervinguts en els registres que van tenir lloc dimecres.

La investigació assenyala que formaven una cèl·lula molt ben organitzada que havia fet tasques de captació, adoctrinament i enviament de joves perquè lluitessin a les files de l'Estat Islàmic a Síria i Iraq.

Segons la investigació, la cèl·lula ja havia passat a una altra fase i es preparava per atemptar a Catalunya. S'han trobat imatges de dependències policials dels Mossos i la Guàrdia Civil als mòbils d'alguns dels detinguts.

Es dóna la circumstància que quatre dels cinc espanyols així com el detingut paraguaià són conversos a la religió musulmana.

A vuit de les persones detingudes (en aquest cas, tots són homes) se'ls acusa de "pertinença a organització criminal amb finalitats terroristes" i "captació i adoctrinament d'altres persones per ésser enviades a lluitar a zones de conflicte o per incorporar-se a la cèl·lula desarticulada". A algunes d'aquestes persones, a més, se'ls acusa "de preparació per cometre estralls amb finalitat terrorista".

Així mateix, a altres detinguts se'ls acusa de "incitació al delicte de terrorisme", "col·laboració amb organització criminal amb finalitats terroristes" i "encobriment dels delictes esmentats anteriorment".

Les persones detingudes en aquesta operació estarien relacionades amb els tres joves que ja van ser detinguts el 15 de desembre de 2014 a Bulgària, concretament a la frontera amb Turquia, per ordre del mateix Jutjat número 1 de l'Audiència Nacional, quan s'estaven desplaçant a Síria per integrar-se a l'organització terrorista Estat Islàmic/DAESH.

Una altra persona vinculada amb la mateixa cèl·lula ja es trobaria actualment lluitant a Iraq, incorporada a les files de l'Estat islàmic.