La Junta Electoral Central (JEC) ha ordenat retirar les banderes independentistes (estelades) d'edificis públics i locals electorals a Catalunya per no interferir, en nom de les "neutralitat", en el desenvolupament de la campanya de les eleccions municipals.

Segons l'acord de la JEC a petició de Societat Civil Catalana (SCC), durant "els períodes electorals els poders públics estan obligats a mantenir estrictament la neutralitat política".

Societat Civil Catalana havia requerit a la JEC l'ordre de retirar les estelades d'edificis i espais públics de Catalunya, almenys durant la campanya electoral, en ser "incompatible amb l'obligació de neutralitat dels poders públics"

En la seva resposta, la Junta Electoral ordena finalment "abstenir-se de col·locar en edificis públics i locals electorals símbols que puguin considerar-se partidistes", per la qual cosa s'ha de "retirar -afegeix en la seva resolució- els que s'haguessin col·locat abans de la convocatòria electoral. Aquest criteri resulta aplicable a les banderes objecte de consulta".

La Junta Electoral Central no es refereix específicament a les banderes independentistes que s'ubiquen en places i rotondes de nombrosos municipis catalans.

En tot cas, SCC calcula que almenys són 323 els municipis catalans que es veurien afectats per l'acord de la JEC, encara que aquesta entitat contrària a la independència entén que s'han d'incloure en aquesta decisió de la JEC les 'estelades' ubicades també a places i rotondes.

En tot cas i segons la JEC, "les juntes electorals (provincials), en compliment del deure de garantir la transparència i igualtat entre les formacions polítiques concurrents a les eleccions exigit per l'article de la LOREG, tenen l'obligació de preservar el respecte al deure de neutralitat política que tenen els poders públics durant el procés electoral".