Els socis de l'eurozona exigeixen a Grècia que aprovi de manera immediata, abans de dimecres que, un nou paquet d'ajustos en el camp de les pensions i l'IVA, entre altres qüestions, com a precondició per tal d'iniciar les negociacions de cara a un tercer rescat financer del país hel·lè.

En un document redactat en l'Eurogrup d'ahir, en el qual queden encara diverses qüestions obertes que han estat posades ara en mans dels caps d'Estat i Govern de la zona de l'euro en la cimera que celebren a Brussel·les, es detallen uns "requisits mínims per poder iniciar les negociacions amb les autoritats gregues".

Respecte a les mesures contemplades, demanen la "racionalització del sistema de l'IVA i l'ampliació de la base impositiva per augmentar els ingressos", l'avançament de mesures per "millorar la sostenibilitat a llarg termini del sistema de pensions", dins d'unes "reformes ambicioses de les pensions". També inclouen un "programa de privatització significativament major" i esmenten específicament la privatització de l'operador de transmissió energètica, i exigeixen la modernització de l'administració pública hel·lena.

A més, demanen que es dugui a terme unes "revisions rigoroses dels convenis col·lectius, els acomiadaments col·lectius i les mobilitzacions laborals", de manera que s'avanci cap a les pràctiques europees i "no impliqui un retorn a polítiques passades". També sol·liciten una reforma "més ambiciosa" del mercat de productes amb un "clar calendari per a l'aplicació" de totes les recomanacions i eines de l'OCDE en aquest sentit, que inclogui la liberalització del comerç els diumenges i de professions com ara el transport per mitjà de ferri.

Altres mesures requerides per l'Eurogrup són l'enfortiment del sector financer, amb "accions decisives sobre la morositat", que es garanteixi la "independència legal completa" de l'oficina estadística hel·lena i que el Consell Fiscal estigui completament operatiu para quan es ferm el rescat.

També es demana que s'adopti la Llei d'Enjudiciament Civil i que es traslladin totes les provisions pendents de les directives europees de resolució i liquidació bancària a l'ens continental.

Tan sols un cop s'hagin aprovat i, a més a més, aplicat aquestes mesures, els socis europeus apunten que "pot ser que es prengui la decisió de donar l'ordre a les institucions perquè negociïn el memoràndum d'enteniment" amb els termes i condicions d'un tercer rescat al país mediterrani, segons assenyala l'eurozona.

Els socis també afirmen que les propostes de reformes plantejades pel govern d'Atenes "necessiten ser seriosament enfortides", de manera que, per exemple, "tinguin en compte la deterioració de la posició fiscal i econòmica del país durant l'últim any".

"El govern grec han de comprometre's formalment a reforçar les seves propostes en una sèrie d'àrees identificades per les institucions, amb un calendari satisfactori i clar per a la seva aprovació legislativa i aplicació", afegeixen els representants europeus.

Més concretament, apunten les fonts, s'introduiran noves "metes estructurals, objectius intermedis i metes quantitatives" per fer un seguiment dels progressos econòmics que pugui dur a terme el govern del país grec.

Dit tot això, l'eurozona adverteix que l'obertura de les negociacions no significa que el rescat sigui forçosament concedit, i que "en el cas que no s'arribi a un acord, se li oferiran a Grècia negociacions ràpides per a una sortida de la zona de l'euro, amb una possible reestructuració del deute".

Dins d'un tercer programa de rescat financer, els socis descarten una quitació, encara que podrien negociar altres mesures d'alleujament del deute hel·lè.

Sobre les "urgents" necessitats de finançament a curt termini del Grècia, l'eurozona es limita a "prendre nota" i destacar que aquestes manifesten la necessitat que es prengui una "ràpida decisió" sobre un tercer rescat.