Segueix-nos a les xarxes socials:

Condemnen a mort el fill gran de Gaddafi i 8 alts càrrecs del seu règim

L'ONU assegura que el judici a l'hereu del dictador no ha estat just i critica la imposició de la pena capital

El tribunal Penal de Trípoli va condemnar a mort Seif al-Islam, fill gran del dictador libi Moammar al-Gaddafi, i vuit alts càrrecs i funcionaris destacats del seu règim. La cort va dictar també la pena capital per a l'excap dels serveis secrets del dictador, Abdala al Sanusi, i l'últim primer ministre del règim de Gaddafi, Al Baghdadi al Mahmudi. Tots ells van ser condemnats per la seva vinculació amb la repressió posterior a l'aixecament popular armat el febrer del 2011, que va desembocar en la caiguda del règim gaddafista l'octubre d'aquell mateix any. En el judici, en què van estar presents 29 dels 38 acusats, van ser condemnats també l'expresident dels serveis secrets exteriors, Abuzid Omar Durda; l'antic responsable de la Guàrdia Popular, Mansur Du; i l'expresident de Seguretat Interior, Milad Raman.

Només quatre dels acusats no van ser condemnats a mort, entre ells, l'exministre de Relacions Exteriors Abdelah Al Aati. El primogènit de Gaddafi no va assistir a les nou sessions anteriors, que va seguir per videoconferència.

Considerat durant molt de temps hereu polític del seu pare, Seif al Islam va ser detingut a la ciutat de Zintan, a 159 quilòmetres al sud-oest de Trípoli, per les milícies, que s'han negat sempre de lliurar-lo al govern de Trípoli des de la seva captura el novembre del 2011.

Seif al-Islam Gaddafi havia estat requerit per la Cort Penal Internacional (CPI) per jutjar-lo per crims contra la Humanitat, encara que les autoritats van rebutjar la seva entrega amb l'argument que el judici del fill del dictador, en el seu dia considerat el seu successor, era un dret del poble libi.

L'ONU va assenyalar que el judici del fill gran del dictador libi no va ser just i va deplorar la pena de mort a què va ser condemnat. "Hem seguit de prop la detenció i el judici i considerem que els estàndards internacionals d'un judici just no s'han complert", va explicar la portaveu de l'Oficina de Drets Humans de l'ONU, Ravina Shamdasani.

Entre les deficiències més greus que va detectar hi ha el fet que no es van establir responsabilitats penals individuals amb relació a delictes concrets. L'ONU també va corroborar seriosos problemes relacionats amb l'accés a advocats, queixes per maltractaments i judicis duts a terme en absència de l'acusat.

Prem per veure més contingut per a tu