El rei Felip VI va passar aquest dijous a la nit de puntetes a la complicada situació que van deixar les eleccions generals i el moment polític que viu Catalunya en el seu discurs de Nadal. El monarca va assenyalar que la pluralitat política expressada a les urnes diumenge passat haurà de comportar una manera de fer política basada "en el diàleg, la concertació i el compromís", ja que reflecteix les diferents sensibilitats, visions i perspectives que hi ha dins del país.

D'altra banda, va subratllar, en referència a Catalunya, tot i que sense al·ludir-la, que "la ruptura de la legalitat, la imposició d'una idea o d'un projecte d'uns quants sobre la voluntat de la resta d'espanyols, només ens ha dut en la nostra història cap a la decadència, l'empobriment i l'aïllament". Per això, va considerar que aquest "és un error del nostre passat que no hem de tornar a cometre".

El monarca va instar a respectar "l'ordre constitucional i la convivència democràtica aprovada per tot el poble espanyol", així com "defensar els drets i llibertats de tots els ciutadans i també defensar la nostra diversitat cultural i territorial". A partir d'ara, va indicar, Espanya començarà una nova legislatura que requerirà "tots els esforços i energies" per "assegurar i consolidar tot el que hem anat aconseguint al llarg de les últimes dècades i adequar el nostre progrés polític a la realitat de la societat espanyola". El monarca va advocar per unes institucions "dinàmiques" i que canviïn al mateix ritme que el poble espanyol, i que siguin sensibles a les demandes de "rigor, rectitud i integritat" que exigeixen els ciutadans per la vida pública.

Felip VI va considerar que la solidesa de l'Estat espanyol actual es basa "en uns mateixos valors constitucionals que compartim i en unes regles comunes de convivència que ens hem donat i que ens uneixen". Per això, va considerar que enfortir la cohesió nacional és imprescindible per impulsar "el progrés polític, cívic i moral" del país. De la mateixa manera, el rei espanyol va considerar que ara cal, més que mai, "reconèixer tot allò que ens uneix" i "hem construït junts al llarg dels anys".

En el seu discurs, el cap d'estat també es va referir a alguns dels propers reptes que el país haurà d'afrontar de forma immediata. En primer lloc, Felip VI va assenyalar que la millora de l'economia ha de ser "una prioritat" per a tothom, sobretot per garantir que els més joves puguin tenir "la tranquil·litat i l'estabilitat" necessàries per afrontar el futur.

Felip VI va desitjar que a Espanya es produeixi un creixement econòmic sostingut que permeti continuar creant llocs de treball dignes, enfortir els serveis públics essencials (sobretot la sanitat i l'educació) i reduir les desigualtats, que s'han vist accentuades per la crisi econòmica.

D'altra banda, també es va referir a Europa, que segons ell és un dels grans "reptes" de l'actualitat. En aquest sentit, va recordar els atemptats terroristes de París i el drama dels refugiats que arriben a les nostres fronteres fugint de la guerra i la pobresa.

Finalment, també va posar l'accent en la lluita pel canvi climàtic, on, va assenyalar, és necessari que Espanya es faci sentir dins de la Unió Europea i la resta d'institucions internacionals.