Segueix-nos a les xarxes socials:

La CUP treu ferro al viatge de Gabriel a Veneçuela i recorda que ja era públic

Antena 3 vincula la diputada en un reportatge amb el chavisme, Podem i familiars d'ETA

La CUP treu ferro al viatge de Gabriel a Veneçuela i recorda que ja era públicSALVADOR REDÓ/arxiu

La CUP va treure ahir ferro a la polèmica desfermada pel viatge de la diputada sallentina Anna Gabriel, amb representants de Podemos i familiars de presos etarres, al final del 2014 a Veneçuela per assistir a unes conferències organitzades pel govern del país sud-americà.

Eulàlia Reguant i l'exparlamentari Josep Manel Busqueta van recordar que la mateixa Gabriel va fer-ho públic i es van queixar del biaix polític de la informació feta pública dimecres a la nit per Antena 3. Mentre que Reguant va dir que hi ha elements "exportables" del model veneçolà i d'altres que no, Busqueta veu amb "molta simpatia" el règim chavista i va qualificar de "patètica" la notícia. També va negar haver organitzat el viatge o haver-hi participat.

En una entrevista a l'Ara TV, Reguant va afirmar que Antena 3 ha fet "un periodisme d'investigació molt pobre" en publicar el vídeo dels moments previs al viatge a Veneçuela. Al seu parer, la cadena busca "deslegitimar" la formació liderada per Pablo Iglesias i evitar un pacte d'esquerres al govern espanyol. A més, va afegir amb sorna que a les xarxes socials circula un altre vídeo, en què es veu els presentadors de la cadena durant l'emissió del reportatge dient: "ens donaran, però bé". "Fer aquest tipus de periodisme és molt trist", va concloure.

Preguntada pel govern veneçolà, Reguant va assenyalar que hi ha coses "a aprendre", que poden ser "exportables" a casa nostra, igual que d'altres països com l'Equador, els nòrdics o Suïssa, "que té moltes mancances però fa consultes ciutadanes permanents". Al seu parer, és remarcable l'"intent" del chavisme de "treballar un model social i econòmic per respondre a les necessitats de les classes populars i d'accés als serveis públics". Tanmateix, va expressar que també hi ha coses "criticables": "no hi ha cap sistema ni model perfecte ni exportable al 100%".

Per la seva part, l'exdiputat cupaire Josep Manel Busqueta, a qui Antena 3 situa com a peça clau del viatge de Gabriel a Veneçuela, va ser més dur amb les informacions periodístiques de la cadena privada d'Atresmedia. "És patètic com un mitjà que vol ser seriós aborda aquesta notícia", va valorar i va afegir que és "absolutament fals" que ell participés de la visita, de la qual no en va tenir coneixement fins dimecres mateix, segons va assegurar a Rac1.

Per la seva banda, Podem va assegurar ahir que el viatge a Caracas de la seva dirigent María José Aguilar en un avió oficial pagat per l'Executiu veneçolà de Nicolás Maduro i al costat de membres de la CUP i de l'entorn d'ETA va ser aliè al partit. Antena 3 va informar de la visita a Caracas amb l'emissió d'un vídeo a l'aeroport de Madrid, en què es veu Gabriel, Aguilar i Ignacio Gil de San Vicente, sogre del número u d'ETA David Pla i pare de la terrorista Kikitza Gil de San Vicente, a punt d'embarcar en un avió de les forces aèries veneçolanes a Madrid. A l'avió van embarcar 35 persones, entre elles 13 espanyols, amb el propòsit de participar en un congrés en què es van signar resolucions a favor del dret a l'autodeterminació i al procés de pau al País Basc.

El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va considerar que el fet és "molt greu" i que té "base suficient per ser investigat". El seu company de Govern, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, es va preguntar si models polítics com els que defensen Podem o la CUP són raonables i viables a Espanya, quan tenen un origen "vinculat" amb "dictadures" com les de Veneçuela o Iran. També els ministres d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, i de Foment, Ana Pastor, van reclamar als membres de Podem una explicació política de per què donen suport "a aquest tipus de règims". El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va demanar a Podem i la CUP que "responguin" per aquesta informació i va afegir que, quan ho facin, els socialistes es posicionaran al respecte. El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va reclamar als "escolans" de Maduro, que donin explicacions pel viatge.

Prem per veure més contingut per a tu