El govern grec ha iniciat el trasllat voluntari de refugiats i migrants des del campament fronterer d'Idomeni, a la frontera amb l'antiga república iugoslava de Macedònia, cap a centres d'acollida organitzats situats al nord del país. Divendres a la tarda van arribar al campament una vintena d'autocars amb una capacitat total per a unes 1.000 persones.

No obstant això, a l'hora de tancar aquesta edició només vuit autobusos havien abandonat Idomeni, i la immensa majoria de les més d'11.000 persones que hi acampen es mantenen reticents a abandonar el campament, ja que encara confien en l'obertura de les fronteres.

Segons informacions de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur), que ha assumit les tasques d'informar els refugiats sobre les formalitats del trasllat, fins divendres a la nit unes 600 persones s'havien inscrit en les llistes corresponents. Es tracta sobretot de famílies amb nens que asseguren que no poden continuar malvivint a Idomeni, on no només les condicions climatològiques i higièniques fan l'estada difícil, sinó també la tensió creixent al campament.

Aquesta setmana, algunes ONG van arribar a suspendre el repartiment d'aliments sota la pressió d'alguns grups de refugiats que protagonitzen vagues de fam o assegudes a les vies del tren i a les carreteres adjacents per forçar l'obertura de les fronteres.

Mentrestant, a l'altra banda de Grècia, a l'illa de Lesbos, són ja uns 1.100 refugiats i migrants, inclosos desenes de menors, els que es troben reclosos al campament de Moria, que, des que va entrar en vigor l'acord entre la Unió Europea i Turquia el dia 20 passat, s'ha convertit en un gran centre de detenció.