L'alcalde d'Igualada, Marc Castells; el de Sallent, David Saldoni; i el de Martorell, Xavier Fonollosa, figuren en la candidatura a la direcció del nou Partit Demòcrata Català que encapçalen el diputat bagenc David Bonvehí i la fins ara portaveu de CDC, l'osonenca Marta Pascal. La Catalunya Central aporta, doncs, cinc dels dotze membres de la direcció.

Bonvehí i Pascal van registrar ahir una candidatura farcida d'alcaldes per "reconnectar" amb la societat. En concret, integren la seva llista set alcaldes: el de Valls, Albert Batet; la de Calella de Mar, Montserrat Candini; el de Deltebre, Lluís Soler; i el de Besalú, Lluís Guinó, a més dels d'Igualada, Sallent i Martorell. A més, també forma part de la candidatura Vanessa Farré, de Barcelona, Dolors Tella, regidora de Sidamon, i Elsa Artadi, actualment directora general de Coordinació Interdepartamental del Govern. Aquesta llista conté quatre incompatibilitats: la de la mateixa Artadi i la dels alcaldes de Valls, Calella i Besalú, que també són diputats. Les incompatibilitats s'hauran de resoldre en sis mesos.

Equip guanyador

L'equip de Bonvehí i Pascal es perfila com el que guanyarà l'elecció que s'ha de celebrar el dia 23, que només tindrà de rival la capitanejada pel líder de Reagrupament, Ignasi Planas. L'exconseller Germà Gordó va presentar la candidatura de Nova Convergència, però la va retirar acte seguit "en benefici de la cohesió del partit", segons va explicar en declaracions als periodistes. Va argumentar, a més, que té la sensació que la llista de Marta Pascal i David Bonvehí té el suport d'Artur Mas, tot i que ell no ho hagi dit públicament. La plataforma dóna ara suport a aquesta candidatura.

Després de presentar la llista, Marta Pascal va explicar que han volgut confegir una candidatura de tot el territori, que busqui un ampli consens i amb una barreja de gent més experimentada i gent més jove. "El nostre projecte passa per reconnectar-nos una altra vegada amb la societat catalana, per oferir un projecte que sedueixi de veritat els catalans, per seguir impulsant el procés cap a la independència, però també preocupant-nos pels problemes que afecten els ciutadans en el seu dia a dia", va explicar. Per a Pascal, les persones de la llista són gent "diferent, molt normal, alguns alcaldes, alguns de sectorials, alguns independents" que volen fer "les coses diferents".

Pascal assumirà les funcions de coordinadora general, mentre que Bonvehí serà el coordinador organitzatiu. Artadi s'ocuparà d'Estudis i Programes; Candini s'ocuparà de l'Àmbit Institucional; Batet intentarà que el nou projecte penetri en nous sectors de la societat; Farré serà la responsable de mobilització i associats i Lluís Soler s'encarregarà de la comunicació i de les bases de dades. Saldoni i Guinó seran les persones encarregades del món local, per donar-li força i també pel que fa a la confecció de llistes electorals. Tella serà responsable de formació i talent; Castells s'ocuparà de projectes i Fonollosa farà un pla integral perquè el PDC entri amb força a l'àrea metropolitana de Barcelona.

La valoració de Saldoni

En declaracions ahir a Regió7, David Saldoni afirmava que ara s'obre "una etapa apassionant, en què hem de fundar un nou partit amb una il·lusió molt gran, que s'ha de canalitzar no només cap al partit sinó també en un determinat espai polític". Segons Saldoni, l'àmplia presència d'alcaldes a la llista respon al fet que "el món municipal està molt connectat a la realitat del país", i assegurava que la primera feina de la nova direcció consistirà en "construir la seu nacional (al carrer Provença de Barcelona) i cosir el que s'ha apuntat en el congrés: els acords, el sistema d'incompatibilitats, l'organització en primàries. I també la implantació territorial del nou partit". Una feina en què Saldoni tindrà un pes important.

Amb la presència de Bonvehí, Castells, Fonollosa, Pascal i ell mateix, la Catalunya Central tindrà molt pes a la direcció del nou partit . "Haurem de teixir acords amb forces i agents del territori per esdevenir el que havia estat CDC, el primer partit local". Segons Saldoni, el perfil del PDC és diferencia del d'ERC. "Hi ha diferències ideològiques, com la nostra aposta per la concertació público-privada en serveis públics o pel treball público-privat per a la dinamització social". David Saldoni avança que el mes de setembre ja hi haurà definida l'estructura territorial del nou partit.