El municipi basc de Bermeo (17.000 habitants) celebrarà aquest dissabte l'acte "Visca la terra" de suport al dret a decidir, que organitzarà en el marc de la Diada Nacional de Catalunya coincidint amb les festes locals de l'Andra Mari i Santa Eufemia. L'impulsen el col·lectiu de la quarantena de catalans que viuen al poble, i Askapena, una organització proindependentista d'esquerres que defensa les nacions sense estat i difon el nacionalisme basc a l'estranger.

La setmana passada el ple de l'Ajuntament de Bermeo ja va aprovar per unanimitat una moció a favor del dret a decidir, amb els vots a favor del govern en minoria d'EH Bildu i dels grups a l'oposició; el PNV, i els independents Guzan i Izartu, i aquest dissabte muntaran diverses activitats a l'aire lliure en paral·lel a la Diada. Bermeo ja havia donat suport a les anteriors grans mobilitzacions de l'11-S a Cartalunya, però mai tan obertament com ara, segons ha explicat un surienc que fa anys que viu en aquesta localitat, David Ávila.

Les celebracions començaran a les 5 de la tarda a la zona de barraques Txosnes, al centre del poble, amb un acte cultural i gastronòmic on hi haurà pa amb tomàquet i botifarra, vi, cava i rim cremat. Tot seguit, actuarà el solista El Patxi, que cantarà en català, i també hi haurà danses tradicionals dels Països Catalans.

En acabat, es donarà pas a l'acte polític, amb la intervenció de de la coordinadora de l'ANC a Euskadi, Begotxu Olaizola, i de Manex Duo, representant de l'organització Askapena, per donar pas al correfoc de les 10 de la nit, a càrrec dels Peluts de Foc de Cabrils. La nit s'acomiadarà amb un concert amb tres conjunts bascos.