El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va agrair a la CUP que permeti la tramitació dels pressupostos al Parlament, però li va alertar que els comptes del 2017 són "l'última oportunitat" per culminar el camí cap a la independència. Per això, Puigdemont confia que, un cop superat aquest escull, i després del debat a la cambra, els pressupostos podran aprovar-se. No només perquè "s'ha perdut un temps que no hauríem d'haver perdut" -en un retret cap a la CUP-, sinó també perquè les forces independentistes han d'entendre que els comptes són "l'eina indispensable" que li cal, al Govern, per tirar endavant el procés sobiranista.

El President es va mostrar convençut que els cupaires mantindran "la cadena de confiança" amb Junts pel Sí (JxS) i també va demanar a la resta de forces de l'arc parlamentari que assumeixin "la seva responsabilitat" i que no anteposin "les seves idees antiindependentistes davant uns pressupostos que són bons per a la gent".

Dissabte, el Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària de la CUP van donar llum verd a la tramitació dels pressupostos. Cosa que no va passar amb els del 2016. Precisament en referència a això darrer, Puigdemont tampoc no va amagar que "s'ha perdut temps". "Espero que ara, tothom qui tingui responsabilitats en el procés cap a la independència entengui que hem perdut temps", va dir el President, i va assegurar que aquesta "segona oportunitat" perquè els pressupostos tirin endavant és "l'última" per poder culminar el procés.

Per a Puigdemont, però, permetre que els comptes entrin al Parlament suposa afegir "una baula més" a la "cadena de confiança" que demostra la CUP. "Hem passat la qüestió de confiança i el debat de política general amb bona nota; i, ara, és obvi que si ens posem d'acord en el marc general, donarem una eina indispensable a l'objectiu final de la legislatura", va apuntar el President, convençut que aquest 2017 els pressupostos podran aprovar-se. Puigdemont va recordar que els comptes són "indispensables" per culminar el procés cap a l'estat propi. I més tenint en compte el calendari i la durada que s'ha definit per al Govern actual. "Hem avançat molt fins aquí, i segurament hem perdut un temps que no calia", va insistir. I en una referència clara a la CUP, Puigdemont va afegir: "espero que qui l'hagi fet perdre reflexioni davant aquesta segona oportunitat, i estic convençut que els pressupostos formaran part de la cadena de confiança".

Puigdemont també va voler llançar un missatge a la resta de forces de l'arc parlamentari. Un cop els pressupostos es comencin a debatre, el President va demanar a tots els grups que "assumeixin la seva responsabilitat". I aquí, es va dirigir explícitament a C's, el PSC, el PP i CSQEP, perquè no bloquegin uns comptes que considera que seran beneficiosos per al país.