La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els tres membres de la mesa de JxS querellats per permetre el debat del referèndum, han al·legat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que el fiscal actua «políticament» per «anul·lar» l'«opció ideològica» independentista.

Aquest és el principal argument que centra els recursos que Forcadell i els membres de la mesa Anna Simó, Lluís Maria Corominas i Ramona Barrufet han presentat contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) d'investigar-los arran de la querella de la Fiscalia que els acusa de desobeir el Tribunal Constitucional en permetre que el ple votés, el mes d'octubre passat, dues resolucions a favor d'un referèndum independentista.

Els querellats demanen al TSJC que compleixi amb el seu «deure de protegir el discurs polític com a forma de participació del ciutadà en la vida pública» i sostenen que cap resolució judicial pot generar «un espai de prohibició del debat parlamentari». Els escrits de recurs sostenen que la querella presentada per la Fiscalia, i que se suma a la que Forcadell té oberta per desobeir el TC en permetre que el ple de juliol del 2016 votés el full de ruta independentista, suposa «el desemmascarament d'una estratègia que va molt més enllà d'allò que és jurídic i clarament s'endinsa en el terreny polític». També els recursos argumenten que la Fiscalia demostra la «connotació política» de la seva querella i la seva intenció de «crear bàndols», en deixar-ne fora el diputat Joan Josep Nuet (CSQP), que també va donar suport que es votessin les resolucions independentistes. Segons l'opinió dels querellats, amb la seva denúncia el ministeri públic «contribueix als intents d'anul·lació d'una determinada opció ideològica», «discriminant precisament per partits polítics o idees, amb independència de la realització dels mateixos fets».

«El primer gran error de la querella, quan no es dirigeix contra el diputat Joan Josep Nuet i sí contra els querellats, és precisament que s'equivoca en això segon. No hauria de dirigir-se contra ningú perquè ningú ha comès cap delicte», afegeixen els recursos davant el TSJC.

Per a Andreu Van den Eynde, advocat de Forcadell que també representa la membre de la mesa Anna Simó, una prova de la intencionalitat política de la Fiscalia és que aquesta esgrimeix la «trajectòria política» de Nuet per justificar la seva decisió de deixar-lo fora de la querella i recorda que «ni tan sols se'l cita com a testimoni», a més de tractar-lo «com un ignorant».