Documents trobats pels agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil relacionats amb el cas Púnica revelen que hi va haver un presumpte finançament il·legal del PP de Madrid a partir del 2004, coincidint amb la presidència d'Esperanza Aguirre al partit madrileny.

L'expresidenta de la Comunitat de Madrid va presidir el PP autonòmic del 2004 al 2016. Aquestes actuacions, incloses en una peça separada oberta pel jutge instructor de l'Audiència Nacional Eloy Velasco sobre el finançament del PP de Madrid, sorgeixen a partir dels documents que la Guàrdia Civil va intervenir a la casa de l'exgerent del PP madrileny Beltrán Gutiérrez Molinero fa més d'un any, així com a la seu de Fundescam. El jutge investiga l'adjudicació de contractes de publicitat per l'1% del total de l'obra a diverses conselleries i organismes dependents de la Comunitat de Madrid. En concret, va ser l'11 de febrer del 2016 quan el jutge va ordenar escorcollar el despatx que Gutiérrez tenia a la seu del PP, al madrileny carrer de Gènova i el seu domicili particular. Aquell dia, el magistrat instructor va ordenar també escorcollar el despatx de Francisco Javier López Madrid, gendre de Juan Miguel Villar Mir, propietari d'OHL.

L'agenda de Francisco Granados, número dos d'Aguirre al partit i al govern madrileny, també ha estat clau en la investigació i en la troballa dels nous documents. Granados està en presó provisional des del 27 d'octubre del 2014 per presumptes delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, malversació de cabals públics, prevaricació i tràfic d'influències, entre d'altres, dins el cas Púnica, que investiga una trama de pagaments d'empresaris a polítics a canvi de favors.

Diversos escorcolls

Després dels documents que han estat aportats al jutge, Velasco va ordenar escorcolls a organismes oficials de la Comunitat de Madrid, com les conselleries de Sanitat i Transports, així com la fundació Arpegio, per requerir informació i poder analitzar contractes. El magistrat va citar a declarar com a investigats qui va ser conseller de Transports amb Aguirre José Ignacio Echeverría, l'exgerent del partit Beltrán Gutiérrez i l'empresari Arturo Fernández, expresident dels empresaris madrilenys. A Fernández li va preguntar per una donació de 70.000 euros realitzada a la Fundació per al Desenvolupament Econòmic i Social de la Comunitat de Madrid (Fundescam) i per l'adjudicació de la restauració de l'Assemblea de Madrid, que la Fiscalia sospita que es va fer de forma irregular.

Tots tres van abandonar l'Audiència Nacional sense mesures cautelars, van informar fonts jurídiques, que van assenyalar que van declarar «amb molta sinceritat» davant Velasco i les fiscals del cas Carmen García i Teresa Gálvez, que no van demanar mesures per a cap d'ells.

En el cas dels requeriments d'informació sol·licitats als responsables de la Conselleria de Sanitat, els investigadors es van interessar pel pla d'infraestructures sanitàries desenvolupat en l'època d'Esperanza Aguirre.

Aguirre va assegurar que no va poder ocupar-se de vigilar el finançament del PP autonòmic perquè, entre altres coses, s'havia d'ocupar de «construir 12 hospitals públics». «És veritat que he estat presidenta i podia haver-me preocupat del finançament, no ho vaig fer perquè hi havia quatre persones que s'ocupaven d'això, que eren el tresorer, el secretari general, el gerent i el comptable», va assenyalar.