Junts pel Sí va introduir ahir una esmena a la disposició addicional sobre el referèndum del projecte de Pressupostos declarada inconstitucional pel Consell de Garanties Estatutàries (CGE) que inclou un gest a la via pactada, en fer referència al Pacte Nacional pel Referèndum.

Aquesta és la via que han acordat els sobiranistes per salvar l'escull que va suposar el dictamen del CGE, que va declarar inconstitucional la disposició addicional 31 del projecte de Pressupostos, relativa a la celebració del referèndum.

JxS considera que amb aquesta esmena d'addició es tenen en compte els criteris del dictamen de l'òrgan consultiu i evita així la retirada del text original, de manera que es mantenen les dues redaccions.

En un comunicat, el primer grup del Parlament va manifestar la seva voluntat de votar l'esmena de la CUP i també d'arribar a un acord amb Catalunya Sí que es Pot. El nou text indica que «el Govern, dins de les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d'adoptar les mesures necessàries per garantir la dotació pressupostària suficient per fer front a les necessitats de la convocatòria del referèndum sobre el procés polític de Catalunya».

I afegeix que es tindrà «en compte la feina desplegada pel Pacte Nacional pel Referèndum d'acord amb els criteris del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries».

D'altra banda, el CGE ha avalat per unanimitat la constitucionalitat de la llei d'acompanyament dels pressupostos del Govern per al 2017, en estimar que totes les mesures fiscals, financeres i administratives que conté s'ajusten a la Constitució i a l'Estatut.

En el seu dictamen, de 88 pàgines i el ponent del qual és Pere Jove, el Consell de Garanties Estatutàries estableix que els diferents impostos i mesures contingudes a la llei analitzada «no vulneren» la Constitució» i «troben empara» en l'Estatut.