La Unió Europea (UE) va despertar alleujada amb els resultats de les eleccions a Holanda, considerades com el primer assalt en la lluita contra el populisme xenòfob en un decisiu any electoral a Europa. Segons els resultats oficials, el liberal VVD del primer ministre holandès, Mark Rutte, es va mantenir en primera posició, destacat, amb 33 escons, vuit menys dels que tenia. Però el decisiu per a la UE és que el Partit Per la Llibertat (PVV) de l'ultradretà Geert Wilders, que havia promès que trauria Holanda de la UE si governava, va quedar lluny amb 20 escons, malgrat que les expectatives de vot eren molt més grans.

El proper round contra el populisme serà a les eleccions presidencials franceses (27 d'abril i 7 de maig), seguit d'Alemanya (24 de setembre) i l'any que ve a Itàlia (febrer). El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va ser el primer de felicitar Rutte per un triomf «contra els extremistes» i a favor d'Europa. «Un vot a favor d'Europa, un vot en contra dels extremistes», va dir Juncker.

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, es va dirigir directament a Rutte a Twitter per felicitar-lo per la seva victòria. «Felicitats!», va escriure l'italià en el seu perfil personal.

França, que celebra eleccions presidencials l'abril i el maig, amb la ultradretana Marine Le Pen al capdavant en els sondejos per a la primera volta però no en la segona i definitiva, serà la propera cita electoral europea per valorar la potència del populisme de dretes a Europa. El president francès, el socialista François Hollande, va felicitar «calorosament» Rutte per la seva «clara victòria contra l'extremisme» i va destacar que «els valors d'obertura, de respecte dels altres i de fe en el futur d'Europa són l'única resposta veritable a les pulsions nacionalistes i de replegament que sacsegen el món».

A Alemanya les eleccions generals seran el dia 24 de setembre i, de moment, els sondejos donen un empat tècnic entre democristians i socialdemòcrates, mentre que es preveu que el partit ultradretà Alternativa per Alemanya (AFD), segons els últims sondejos, podria obtenir entre 9 i 11 escons.