El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, vol sotmetre al vot dels mil delegats que participaran al 39è Congrés Federal del 17 i 18 de juny la seva idea de «perfeccionar el reconeixement del caràcter plurinacional de l'Estat» en el marc d'una reforma constitucional federal.

Així consta en les esmenes que ha presentat a la ponència del congrés relatives al model territorial d'Espanya, en què subratlla el «manteniment de la sobirania al conjunt del poble espanyol». La idea de plurinacionalitat no està recollida en la ponència política encarregada per la gestora al diputat basc Eduardo Madina, però sí en el projecte amb el qual Sánchez va concórrer a les primàries des de la seva primera versió, presentada per ell mateix el febrer, fins a l'última, producte del debat entre més de 300 experts i uns 9.000 militants.

A més, Sánchez vol que el document que aprovi el congrés situï en l'any 2011 el declivi electoral del partit, suprimeixi la referència a les derrotes històriques del 2015 i el 2016 i reconegui que en aquests comicis els socialistes van evitar el sorpasso de Podem.

La seva esmena suposa eliminar de la ponència de la gestora la part que assenyala que «després d'abandonar el govern a final del 2011, el PSOE ha encadenat els dos pitjors resultats de la seva història a les eleccions de desembre del 2015 i juny del 2016», amb ell de candidat.

«Intentem posar els punts sobre les is sobre l'evolució electoral del partit», va reconèixer un dels coordinadors del programa polític de Sánchez, l'economista Manuel Escudero, en la presentació de les 84 esmenes amb què els sanchiste s pretenen traslladar el seu projecte al document del congrés del mes de juny.

En les seves esmenes, Sánchez trasllada també a la ponència la seva visió crítica amb l'abstenció a la investidura de Rajoy, a la qual es refereix, sense anomenar-la, com una posició que «es va limitar a deixar el camí pla al PP en uns moments en què els espanyols estan especialment sensibilitzats davant les agressions socials i laborals, i els escàndols de corrupció que afecten el PP, sense oblidar la crisi territorial que hi ha a Catalunya». Altres esmenes inclouen, com un nou pilar de l'Estat del benestar, la suficiència econòmica mínima per a qualsevol ciutadà. N'hi ha que pretenen superar la «visió economicista» de la cultura que, al seu parer, plasma la ponència que van dirigir Madina i l'economista José Carlos Díez, i reubicar-la com un «dret» i un «recurs». Sánchez també vol que el nou projecte del PSOE aposti per la laïcitat, pel que fa a potenciar l'educació laica en valors, suprimir signes religiosos i denunciar els quatre acords subscrits entre Espanya i la Santa Seu.

Respecte a les esmenes a la ponència econòmica, situa en la primera pàgina del projecte socialista crear oportunitats d'ocupació i salaris «decents» per a tots, començant per els joves.