El president veneçolà, Nicolás Maduro, ha preguntat aquest dilluns al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, “d’on treu que el referèndum que vol el poble de Catalunya per decidir el seu estatus davant l’Estat espanyol és il·legal” si alhora avala i considera “legal” el referèndum veneçolà, “una consulta paral·lela a l’estat i a la constitució”. “Sobre quina referència treus tu, Mariano Rajoy, que l’intent del poble de Catalunya de fer una jornada democràtica per fer un referèndum consultiu és il·legal?”, ha afegit Maduro dirigint-se directament al president espanyol. Maduro ha subratllat que “el tema català ha desbordat les capacitats” del govern espanyol “per ser atès democràticament” i ha demanat a Rajoy que “tregui el nas de Veneçuela”.

Demana a Rajoy que no es posi amb els assumptes interns

El president veneçolà ha reiterat que el seu govern no “s’ha de posar en els assumptes interns d’Espanya, ni de Catalunya”. Tanmateix, Maduro ha qualificat Catalunya com “la brava Catalunya, la rebel Catalunya” i ha advertit Rajoy que “prou té amb la crisi social i econòmica, amb la tragèdia que viu Espanya” com per parlar de Veneçuela.

Maduro també ha retret al president espanyol que consideri “legal una consulta interna” que, segons el president veneçolà, busca “crear més violència” i ha fet una crida “al respecte de la constitucionalitat de Veneçuela com Veneçuela respecta la constitucionalitat i la sobirania d’Espanya i de tot el món”

Maduro parla del referèndum de Catalunya

El president veneçolà també ha denunciat que “a Espanya, la cobertura del simulacre i assaig electoral en el qual van participar milions de veneçolans a favor de l’Assemblea Constituent va ser nul·la”, però que, en canvi, “la cobertura de la consulta interna no constitucional i no legal dels partits polítics de la dreta ha sigut notícia de primera plana”. Maduro ha reiterat que l’objectiu és “pressionar perquè segueixin mentint sobre Veneçuela”. “Ignoren el poble de Veneçuela”, ha remarcat.

En la seva primera aparició pública després de la celebració del referèndum de l’oposició contra el procés constituent promogut pel mateix govern veneçolà, Maduro ha defensat la seva iniciativa de crear una Assemblea Constituent. “Aquesta Assemblea Constituent és per la pau i per defensar la independència, la dignitat i la sobirania de Veneçuela”, ha apuntat.