25 de setembre de 2017
25.09.2017
40 Años
40 Años

El Tribunal de Comptes reclama a Mas 5,2 milions d'euros pel 9-N

El tribunal dóna ara dues setmanes a l'expresident per abonar la quantitat o li embargarà béns personals

25.09.2017 | 23:38
Artur Mas, durant la celebració del passat 11 de Setembre.

El Tribunal de Comptes ha notificat aquest dilluns als representants de l'expresident de la Generalitat Artur Mas que ha de dipositar una fiança màxima de 5.251.948 milions d'euros (4.831.599 euros més 420.349 euros d'interessos) per la despesa en l'organització del 9-N, segons informen fonts presents a la reunió que té lloc a la seu madrilenya d'aquesta institució. El Tribunal de Comptes considera Mas com a màxim responsable i per tant la persona que haurà d'afrontar el total d'aquesta quantitat en el cas que la resta dels investigats no provisionin les quantitats que se'ls assignen. Aquestes són 3.044.399 euros per a l'exconsellera d'Educació, Irene Rigau –per l'adquisició d'ordinadors per a la consulta-, 2.127.580 a Francesc Homs per despeses del departament de Presidència relacionades amb la consulta, i 839.439 euros a Joana Ortega per partides del departament de Governació. Les quantitats corresponen al càlcul de partides destinades al referèndum, i en alguns casos se solapen, fet que situa el màxim que pot afrontar Mas en 5,2 milions d'euros. Tot i que hi havia set càrrecs del Govern més en aquest procediment, el Tribunal n'ha deixat fora finalment la interventora i el cap de sistemes d'informació del Consorci d'Educació de Barcelona, Carolina Pardo i Jordi Serra.

El Tribunal dona ara a Mas, Ortega, Rigau i Homs, a més dels altres investigats 15 dies per fer efectives aquestes provisions. Si no ho fan el Tribunal de Comptes dictarà embargaments dels seus bens i comptes per aquestes quantitats. Actua contra ells malgrat que el Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no va condemnar cap dels responsables del govern de Mas per malversació de fons públics.

La instructora de la causa del Tribunal de Comptes pel 9-N, Maria de Los Llanos Castellanos, ha comunicat la xifra al llarg de la reunió amb els representants de tots els investigats, que ha tingut lloc aquest dilluns coincidint amb la finalització de la fase d'instrucció.

El Tribunal actua fruit d'una denúncia de Societat Civil Catalana i de l'Associación de Abogados Catalanes i té encara pendent de revisar les al·legacions que presentaran els investigats, tot i que fonts d'aquesta institució asseguren que les al·legacions no aturen l'obligació de provisionar les fiances.

El Tribunal de Comptes estableix el sistema de repartiment de "responsabilitats comptables" per partides. Artur Mas figura en totes elles, i per aquest motiu se li demana una fiança màxima de 5,2 milions d'euros.

Les partides que considera fraudulentes són les de la despesa del registre de la pàgina web institucional del 9-N (74,05 euros); fabricació de material per a la votació i el seu transport (50.317 euros); adquisició d'ordinadors portàtils per a les meses de votació (2.800735,13 euros); campanya de publicitat institucional (806.403,52 euros); ampliació de l'assegurança per als voluntaris (1.409,26 euros); elaboració del suport informàtic per al 9-N (698.685,15 euros); enviament d'informació (307.962,71 euros); centre de premsa del 9-N (144.244 euros), i campanya i informativa (21.767,9 euros).

La resta d'investigats apareixen en un o diversos apartats. Joana Ortega (per a qui demana 839.439,75 euros) figura com a responsable del registre de la web institucional (amb Artur Mas i el subdirector general d'administració, serveis i projecció exterior, Lluís Bertran) i també de les partides de fabricació de material, l'ampliació de l'assegurança dels voluntaris, el suport informàtic (amb Lluís Bertran, Francesc Homs i Artur Mas) i la producció de campanya informativa del 9-N (juntament amb Artur Mas i la directora de Serveis del departament de Governació, Josefina Valls).

Irene Rigau apareix com a responsable de l'adquisició d'ordinadors per al 9-N (2.800.735 euros) juntament amb Artur Mas. Francesc Homs (2.127.580 euros) apareix com a responsables de la campanya de publicitat (amb Ignasi Genovés, Jordi Vilajoana i Artur Mas); en l'elaboració del suport informàtic (amb Lluís Betran, Ortega i Mas); en l'enviament de la informació del 9-N (amb el director de l'EADOP, Jaume Domingo i Mas); i del centre de premsa (amb Mas).

A partir d'ara, el cas passa a la Sala de Justícia del propi Tribunal de Comptes, que resoldrà en les pròximes setmanes. La sentència que emeti podrà ser recorreguda, però el recurs es resoldrà en primera en segona instància dins del propi Tribunal de Comptes.

Fonts del Tribunal de Comptes asseguren que la instrucció s'ha fet en un termini estàndard, i han negat que aquesta institució hagi actuat amb una celeritat inusual pel que fa al cas del 9-N. Amb tot, admeten que aquest mateix organisme encara té per resoldre qüestions relacionades amb el cas de l'Ajuntament de Marbella que porten anys tramitant-se.

El Tribunal de Comptes va obrir el 19 de juliol un procediment per investigar Mas, Ortega, Rigau i Homs per destinar 5 MEUR a l'organització del 9-N i determinar si podrien tenir "responsabilitats comptables". La investigació va arrencar per la denúncia presentada al maig per Societat Civil Catalana i l'associació Abogados Catalanes por la Constitución, i va comptar amb el suport de la Fiscalia.

Posteriorment la instructora va ampliar la causa a set persones més. Són l'exsecretari general de la Presidència Jordi Vilajoana, el director general de Difusió, Ignasi Genovès, la directora de Serveis del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Josefina Valls, el subdirector general d'Administració, Serveis i Projecció Externa, Lluís Bertran, la interventora del Departament d'Ensenyament Carolina Pardo, i el director general de l'Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat de Catalunya (EADOP), Jaume Domingo. La setena persona citada és Jordi Serra, però la instructora el va deixar finalment fora de la causa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18