Segueix-nos a les xarxes socials:

La CUP, als comuns: «No ens robeu el referèndum; no és una mobilització»

Nuet, Fachin i Asens afirmen que el referèndum també beneficiarà l'Estat i fan una crida perquè la gent vagi a votar l'1-O

La CUP, als comuns: «No ens robeu el referèndum; no és una mobilització»ACN

L´acte unitari final de la campanya de l´1-O ha reunit a partits del ´sí´ a la independència com el PDeCAT, ERC i la CUP, o a formacions sobiranistes però no obertament independentistes, com Podem, Catalunya en Comú o EUiA. Al seu discurs, la diputada de la CUP Mireia Boya ha volgut enviar precisament un missatge clar a l´espai dels comuns. "Prengueu partit. No ens robeu el referèndum, no us apropieu del diumenge, no és una mobilització, volem declarar la independència. I si ho feu, Roma no paga traïdors. Tindrem memòria i no us ho perdonarem mai", ha avisat. Boya, però, ha parlat just després que els representants d´aquestes formacions, que han apel·lat al vot i a defensar els col·legis electorals, i han afirmat que el referèndum també beneficiarà l'Estat.

Els concerts inicials de l´acte han donat pas als discursos dels partits polítics. I entre ells, el moment més tens s´ha viscut entre les intervencions dels comuns i de la CUP, pel caràcter que volen donar a l´1-O.

En aquest sentit, Mireia Boya ha insistit que "diumenge prendrem partit només per una cosa: un referèndum d´autodeterminació vinculant per declarar la república catalana". "No va només de drets, no va només de democràcia, no és una mobilització". La diputada de la CUP, a més, ha avisat que a partir de l´1-O no hi haurà res més a parlar amb l´Estat que la independència. "Diumenge no es tracta de negociar. No hi ha diàleg si ens precinten les escoles, no hi ha negociació si hi ha armes. L´única negociació que permetrem és la dels tempos per trencar amb Espanya. I sí, el referèndum és vinculant", ha sentenciat. Per últim, ha cridat a "defensar des d´aquesta nit" els col·legis electorals perquè "no continuï la farsa i la dictadura 40 anys més".

Al seu torn, el secretari general de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, ha saludat tota la gent que aquesta nit està "defensant" els col·legis, i s'ha dirigit a la ciutadania espanyola per deixar que el referèndum també la beneficia: "Ningú va preguntar als andalusos si volen un rei que no va triar ningú", ha subratllat. Fachin també ha sentenciat que la gent que votarà 'sí', 'no' o en blanc està unida per defensar la llibertat d'expressió.

A l'escenari també ha parlat un altre diputat del grup parlamentari de CSQP -com Fachin-, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet. El també secretari de la Mesa i membre de Catalunya en Comú ha asseverat que ha vingut a l'acte perquè "això ja no va d'independència sinó de democràcia", una democràcia que ha advertit que perilla. Així mateix, Nuet ha agraït els suports que l'1-O ha rebut en ciutats com ara Madrid, Sevilla i Gijón, on s'han prohibit actes en defensa del referèndum català.

D'altra banda, el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Jaume Asens ha enviat un missatge al PP i al president espanyol, Mariano Rajoy, per insistir que no cal enviar la Guàrdia Civil a Catalunya perquè aquí "no hi ha violència". "Emporti's els seus vaixells a salvar refugiats i a perseguir la corrupció el seu partit", ha deixat anar.

Aquesta part l´han tancat els discursos d´ERC i PDeCAT. La secretària general dels republicans, Marta Rovira ha defensat que la campanya d´aquests darrers dies ha deixat en evidència l´Estat. "Hem superat aquests dies i la repressió política. Què coi es pensaven? Que ens deixaríem xafar els drets, detenir els nostres representants i arrencar els nostres cartells? No! Som aquí, vius, drets, alegres, combatius, perquè volem votar i ho volem guanyar tot", ha sentenciat. Rovira també ha volgut celebrar que davant "els atacs" rebuts per part de l´Estat, s´han vist "els clavells, les cançons i les cassoles". "Que n´aprenguin perquè així es fa la democràcia", ha afegit.

Des del PDeCAT, la coordinadora general, Marta Pascal, ha cridat a "fer el somni realitat" l´1-O. I ha avisat que "cap jutge, cap Guàrdia Civil, cap tribunal, cap polític espanyol i menys Mariano Rajoy podrà aturar el que és imparable: la llibertat". Després de la campanya, a més, Pascal ha demanat als que s´han mobilitzat que diumenge aconsegueixin "desbordar les urnes de vots, il·lusió i esperança per un país lliure".

A l'acte final de la campanya també hi ha intervingut el portaveu polític de Demòcrates, Toni Castellà. El diputat de JxSí ha interpel·lat els agents de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola per demanar-los que "marxin" i que deixin que el poble de Catalunya "s'expressi lliurament". A més, Castellà ha fet una crida per anar als col·legis electorals a "protegir" des d'aquest divendres al vespre les urnes.

Finalment, la líder de Moviment d'Esquerres (MES), Magda Casamitjana, ha donat la "benvinguda" als agents de la Guàrdia Civil i policia espanyola perquè Catalunya és un país "educat". En aquest sentit, la també diputada de JxSí els ha emplaçat perquè "aprenguin" i "gaudeixin" de la cultura democràtica catalana. "La llibertat no és negociable, mai no ens vendrem per quatre quartos", ha rematat Casamitjana, que ha reivindicat que els "socialistes demòcrates" votaran 'sí' aquest diumenge.

Prem per veure més contingut per a tu