El PSC es perfila guanyador i Puigdemont reforça el seu avantatge sobre Aragonès

Comuns pot perdre la meitat dels diputats i quedar-se en 4

El PSC es perfila guanyador i Puigdemont reforça el seu avantatge sobre Aragonès

El PSC es perfila guanyador i Puigdemont reforça el seu avantatge sobre Aragonès / arxiu

José Rico/Ricard Gràcia. Barcelona

Les eleccions catalanes del pròxim diumenge poden inaugurar una etapa política tan inèdita com endimoniada. Superat l’equador de la campanya, l’última fotografia demoscópica que permet la llei electoral confirma al PSC com a clar favorit per a repetir triomf i a Junts com a primera força independentista a costa d’una ERC en caiguda lliure. Salvador Illa i Carles Puigdemont serien els candidats amb opcions de ser president, però els forts transvasaments de vot que s’estan produint durant la campanya llancen, a sis dies dels comicis, un escenari en el qual l’única aliança amb una majoria garantida seria, precisament, la de socialistes i postconvergents.

L’última enquesta del GESOP per a El Periódico -del mateix grup editorial que Regió7- abans del 12-M reflecteix que, en les últimes dues setmanes, el PSC ha sumat dos escons i podria obtenir-ne fins a 42, Junts ha pujat tres diputats i podria arribar als 37, i ERC s’ha deixat pel camí fins a set parlamentaris i podria quedar-se amb 21, una dotzena menys que les eleccions de 2021. Comuns Sumar surt mal parat del creixement socialista i la CUP es beneficia de la baixada republicana, però totes dues forces serien claus per a apuntalar majories. La campanya també ha fet mal al PP, que veu com Vox aconsegueix empatar-li. I una altra tendència que es consolida és l’entrada en el Parlament de la xenòfoba Aliança Catalana.

Illa guanyaria les eleccions amb el 28,6% dels vots i 40-42 escons (ara té 33), 2,2 punts i dos escons més que en el sondeig de fa 15 dies. Des que es van convocar les eleccions, els socialistes han crescut cinc punts, sobretot perquè a penes tenen fugides de vot i perquè absorbeixen cada vegada més electors dels Comuns (el 26,6%, sis punts més que fa dues setmanes) i ara també de PP (12,4%) i Ciutadans (14,6%). Però hi ha una dada que pot frenar aquestes bones expectatives: un de cada quatre electors del PSC estan indecisos (25,5%), set punts més que abans de l’amenaça de dimissió del president Pedro Sánchez que va mantenir en suspens la campanya de Illa el primer cap de setmana.

El PSC també aconsegueix mantenir a ratlla Junts malgrat la seva vertiginosa escalada, perquè la diferència entre tots dos s’ha ampliat quatre dècimes en dues setmanes i és de 6,4 punts. Amb la seva campanya des de França, Puigdemont s’ha anotat 1,8 punts i tres escons, situant-se amb el 22,2% dels vots i 35-37 diputats (avui té 32). Des que va confirmar la seva candidatura, el expresident ha guanyat 3,7 punts i sis parlamentaris en haver millorat la fidelitat de vot de Junts, que ja frega el 70%, i atreure al 21,5% de votants d’ERC i al 14,5% de la CUP. Quan es van convocar les eleccions, JxCat i Esquerra estaven empatats; just abans de la campanya, la diferència era de 2,4 punts a favor dels postconvergents; a sis dies per als comicis, la bretxa ja és de vuit punts.

I és que l’avançament electoral no tindria l’efecte revulsiu que buscava el president, Pere Aragonès. ERC cauria fins al 14,2% dels vots i 21-23 escons (ara té 33), cosa que significa que en dues setmanes ha perdut 3,8 punts i set diputats. Si fa 15 dies la meitat dels seus votants garantien de nou el seu suport a ERC, avui aquest percentatge ha baixat fins al 41,5% perquè el 21,5% migrarien a Junts, 9,4 punts més que abans de la campanya. Els transvasaments de vot cap a les tres primeres forces han produït una bolcada en la batalla particular entre la CUP i Comuns Sumar. Els anticapitalistes de Laia Estrada han sumat un punt i mig en dues setmanes i obtindrien 7-8 escons (avui tenen 9), mentre que Albiach ha retrocedit mig punt i es quedaria amb 4-6 diputats (ara té 8). No obstant això, totes dues formacions podrien fer valer els seus vots perquè tant Illa com Puigdemont els necessitarien per a la investidura.

El pacte independentista, que podria quedar en mans de la ultradretana Aliança Catalana, el progressiu ascens de la qual li situa ja per sobre de la barrera electoral del 3% de vots i aconseguiria 3-4 diputats.

Subscriu-te per seguir llegint