Només el PP i Ciutadans van anunciar dimarts passat que es donarien suport mútuament en les seves respectives iniciatives per renovar la inspecció educativa amb la finalitat d'evitar suposats casos d'adoctrinament, i la posició de la resta de grups es va mantenir ja que ahir el Congrés les va rebutjar totes dues.

La proposició no de llei del Partit Popular per reformar l'Alta Inspecció Educativa amb l'objectiu de dotar-la de competències perquè els centres siguin «llocs lliures d'adoctrinament», i poder actuar d'ofici i amb capacitat sancionadora, va ser rebutjada per 166 vots en contra, 160 a favor i 2 abstencions.

Per la seva banda, la proposició de llei de Ciutadans per crear una nova Agència de l'Alta Inspecció Educativa va ser votada en contra per 167 diputats, mentre que 160 hi van votar a favor.

Les dues iniciatives parlamentàries van tornar a portar a la cambra baixa aquesta setmana els suposats casos d'adoctrinament a les aules catalanes amb motiu del referèndum il·legal.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va destacar que la proposta per a una nova Agència d'Inspecció independent responia a «una demora» de 37 anys del desenvolupament de la Constitució, i va subratllar que així s'evitarien llibres de text que afirmen que Catalunya és un Estat o que «el nacionalisme s'apoderi de les aules».

La portaveu d'Educació del Partit Popular, Sandra Moneo, va defensar la proposició no de llei del seu grup assenyalant que era una iniciativa que demanen les famílies, les entitats representades en el Consell Escolar i els inspectors, i pretén facilitar més «comunicació entre la Fiscalia i l'Alta Inspecció per protegir amb més diligència els més febles, els nens, que són al centre educatiu i han estat objecte de delictes d'odi».

El PSOE, Podem i també els partits catalans i bascos van criticar durament les dues propostes presentades pel PP i Ciutadans al·legant que envaïen competències i que s'utilitzava l'educació amb fins electoralistes i oportunistes.