El metge forense dels Jutjats de Manresa va començar a visitar ahir al matí la cinquantena de ferits per les càrregues policials de l'1 d'octubre al Bages.

Es tracta del primer pas del Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa, que ha començat a investigar l'actuació policial que hi va haver el dia del referèndum arran de les denúncies presentades a final del mes passat per una seixantena d'advocats voluntaris. Un d'ells, David Casellas, va explicar que l'objectiu és que s'investigui l'actuació policial per saber per quin motiu es va decidir l'ús de la força «desproporcionada» en quatre municipis de la comarca, concretament Fonollosa, Castellgalí, Callús i Sant Joan de Vilatorrada, qui va dirigir aquest dispositiu i quins són els agents que van fer actes de força.

L'actuació policial de l'1-O es va saldar amb una cinquantena de víctimes al Bages, més d'una trentena són ferits i la resta són persones que es van quedar tancades dins els centres electorals sense possibilitat de sortir. A final del mes d'octubre, una representació de lletrats del Col·legi d'Advocats de Manresa que, des del primer dia, havia donat assessorament gratuït a tots ells, va presentar set denuncies, quatre de col·lectives per a cada poble on es van fer actuacions policials violentes (Sant de Vilatorrada, Fonollosa, Castellgalí i Callús) i tres d'individuals per les víctimes més greus.Un mes després, el Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa ha iniciat la investigació i, finalment, ha obert diligències per cadascun dels cinc col·legis electorals on es van produir els fets. Així doncs, aquest dimecres, el metge forense dels Jutjats de Manresa ha començat a visitar els lesionats per tal que li mostrin els informes mèdics de les lesions, i explorar aquells que encara tenen ferides o seqüeles.

Tots els ferits reclamaran per les lesions i preveuen constituir-se com acusació particular. Un dels advocats que els assisteix de manera totalment gratuïta, David Casellas, va valorar positivament aquest primer pas i el fet que, fins ara, la fiscalia no ha presentat cap recurs ni s'ha posicionat en contra de les diligències. De fet, els ferits ja tenen previst declarar davant del fiscal a principi de gener.

Els afectats per les càrregues policials del dia del referèndum han estat citats en dies diferents. Aquest dimecres ha estat el torn dels de Fonollosa i una part dels afectats de Castellgalí, el 13 de desembre hauran de ser visitats els veïns de Castellgalí que encara quedaran pendents, el 20 de desembre els ferits a l'institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada i, finalment, els dies 27 de desembre i 10 de gener els ferits a Callús i a l'escola Joncadella de Sant Joan.

Un cop els ferits s'hagin construït com acusació particular, el fiscal podrà demanar que se'ls interrogui i que declarin davant de fiscalia o als jutjats per tal de demanar més aclariments.

Dos dels ferits per les càrregues policials a Fonollosa, Xavier Marau i Aleix Pérez, van explicar, just abans d'entrar a la visita amb el metge forense, com van anar els fets l'1 d'octubre passat al seu municipi. Segons van relatar, les càr-regues policials van ser «totalment desproporcionades» davant de gent indefensa, la majoria gent gran i nens. Un d'ells, fins i tot, va ser detingut «sense cap motiu», el van aïllar i el van separar del grup d'una forma «totalment violenta». Segons va explicar, l'objectiu de les denúncies és que els fets no quedin impunes i no es passin per alt. «Encara hem de sentir com els que ho van manar diuen que van fer bona feina, i això no pot ser», va lamentar Pérez.